Potencijal i razvoj

vida reklama

Prvi ispit palićkog turizma

Za prvomajske praznike očekuje se oko 60.000 gostiju, a tokom godine svaki treći gost dođe iz inostranstva.Da bi privukli investitore, poslednjih godina je mnogo uloženo u infrastrukturu na Paliću.

Palić – Poslednjih 30 godina gotovo da nema Subotičanina koji tokom prvomajskih praznika nije na uranku ili na nekoj od vašarskih i turističkih manifestacija. Tokom najmasovnije manifestacije, Prvomajskog uranka, Palić poseti nekoliko desetina hiljada ljudi. Zbog spajanja sa pravoslavnim Uskrsom, organizatori „Park Palić" tokom šest dana očekuju bar 60.000 ljudi, što je prvi ispit za turističke radnike, ugostitelje i organizatore.
– Sa budžetom od oko milion dinara za pripremanje Uranka, ne možemo da unosimo velike izmene u tradicionalni koncept, a nismo želeli da narušavamo ono što je smisao ove manifestacije i što privlači goste. Za nas je značajno da smo u infrastrukturno opremanje Palića uložili mnogo, da i dalje 30 odsto naših gostiju čine oni iz inostranstva, i to pre svega sa iz bivše SFRJ i iz naše okoline, pa smo prema njima i usmerili našu reklamu. Što se domaćih gostiju tiče, osim Subotičana naši najbrojniji gosti su Beograđani – kaže za „Politiku" Goran Gabrić, direktor „Park Palića".
Poslednjih šest godina u Palić je iz republičkog budžeta uloženo 500 milina dinara, od čega 300 miliona za renoviranje Velike terase, centralnog objekta u kojem je otvoren i kongresni centar sa 400 mesta. Ostalo je nerešeno pitanje ugostiteljskog sadržaja, za šta je odvojena polovina prizemlja. Objekat je izgrađen, ali se od potencijalnog ulagača očekuje da opremi celokupan enterijer, što iziskuje visoke troškove. Po Gabrićevim rečima, ukoliko gradska komisija bude prihvatila pismo o namerama jedinog ponuđača, sledi adaptiranje prostora koje se mora obaviti u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru. – Naša je ideja, pošto je to velika investicija, da se ulagaču omogući fazno opremanje prostora – kaže naš sagovornik.
Najskuplji poslovni prostor je prazan prostor, objašnjava direktor „Park Palića" te je cena zakupa ugostiteljskih objekata smanjena gotovo 70 odsto i umesto 900 dinara, plus PDV, sada košta oko 300 dinara. Nove zakupce dobili su restorani „Fontana", hotel „Sport", terasasti objekat „Delikates", Muški štrand, vila „Lujza". – Zakupcima kažemo da možemo da im ponudimo promociju, kompletnu infrastrukturu, internet-konekciju, ali oni moraju da poštuju ugovor i otvore objekat – dodao je direktor. Duž obale zakupljeno je i više tezgi i tri kioska, a rok zakupa produžen je na pet godina.
Međutim, i dalje je najveći problem jezero. – Imamo plan od 12 koraka za njegovo spasavanje i na svima istovremeno radimo – kaže naš sagovornik navodeći da je najvažnije da ga više ne zagađujemo, pa je zbog toga mnogo uloženo u završavanje kanalizacije na severnoj i istočnoj strani naselja uz obalu.
Poslednjih godina u više navrata je najavljivan dolazak neimenovanog velikog investitora u banjski turizam. Iako nije vreme za velike investicije, Gabrić kaže da održavaju kontakte sa dva od moguća četiri partnera: – Investitor prvo gradi u Beogradu, jer mu tamo sezona traje 365 dana u godini. Kada se tu razvije, ide u otvaranje novih prostora obično na koridoru i na mestima gde je sezona bar šest meseci. Mi spadamo u tu drugu grupu, i zbog toga smo neprestano u kontaktu sa potencijalnim investitorima.

Politika Online
Aleksandra Isakov

24. april 2013.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget