Dunavom kroz Srbiju

vida reklama

Veliko Ratno Ostrvo

Dunav je reka putovanja ali i izvor života ne samo za preko 80 miliona stanovnika 13 evropskih podunavskih zemalja.On je još uvek i oaza za ptice i ribe.

veliko-ratno-ostrvo

Jedno od takvih mesta nalazi se samo na oko kilometar udaljeno od centra Beograda. Veliko Ratno Ostrvo.Do njega se stiže čamcem ili brodićem uz šum talasa i zvuk brodskog motora.Iskrcavanje je na Lidu, zemunskoj plaži na gornjem špicu ove ade nekako trouglastog oblika. Početak sezone podrazumeva i nedovoljno uređenu plažu, ali lepša slika je odmah tu u susedstvu - stotinak i nešto više metara putem kroz šumarak iz čijih krošnji se oglašavaju neki od povlašćenih stanovnika od 2005. godine kada je Skupština grada Veliko ratno ostrvo proglasila zaštićenom prirodnom zonom. A od stručnog vodiča udruženja Urbana ekologija možete čuti i zanimljivu priču o sojenicama. ''Sada ih ima 64 a svojevremeno su dobijali po pola jutra do jutar zemlje kako bi obrađivali bašte. Zemunci su oduvek voleli da kupuju paradajz grašak i boraniju koja je na pijacu stizala sa Ratnog ostrva.''
A na ostrvu ili adi,možete saznati i nešto korisno.Kako na primer funkcioniše frižider bez struje? Kako reče jedan ljubazni vlasnik: To su frižideri - samo da nešto ne bi ulazilo unutra, zatvore se i tako.... a da ima struje radili bi jer su ispravni!?!?!
Zemunac sa Lida, Deda Vule kaže da je poznat ni po čemu! A objašnjava i kako izgleda turizam na adadžijski način, pritom gledajući na transparent kod komšije na kojem piše SLUŽIMO DONESENO! Kaže: Dolaze ljudi i sve kažu daj mi ovo daj mi ono... Pa sad, ajde donesi nešto.
Momčilo Tomić iz Zelenila Beograd ima zanimljivu priču o Draletu.
Drale je orao mišar koji je bio na oporavku 4 meseca i onda je pušten u prirodu. Stalno se vraća do kućice kod amfiteatra u prirodi.
Kada se krene upravo prosečenom stazom kroz gustiš kod mnogih posetilaca proradi mašta, pa neki ''iskusniji'' iznose teoriju da tu ima i divljih krmača a i jedan vepar!!!!!!!!
Uz 136 biljnih vrsta na ostrvu se gnezdi i 196 vrsta ptica. Mali gnjurac, Veliki vranac, Mali vranac, Siva čaplja....
A ako za trenutak zastanete.... I umirite se... Čućete poj slavuja. Na kilometar od centra Beograda...
Veliko ratno ostrvo. Ime dobilo 1717. godine. Zakonom označeno i zaštićeno kao predeo izuzetnih odlika 2005. godine. Treba ga čuvati i brinuti se, ne samo o njemu nego i o Dunavu i drugim vodotokovima koji su oduvek bili i deo i izvor života.

Transkript mini reportaže o VRO snimljene i emitovane na radio Beogradu pred početak letnje sezone 2008 godine.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget