Dunavom kroz Srbiju

vida reklama

Zemun,Beograd,Pančevo - Sudari imperija i puls prestonice.

Ploveći nizvodno 15-tak kilometara, vaš pogled biće uprt ugalvnom prema bujnoj vegetacija na levoj obali, samo ponekad prema visokoj desnoj obali sa prostranim poljima.

zemun-kej

Ako odolite da se negde na levoj obali ne usidrite i odmorite, ubrzo ćete na ugledati zemunsku kulu Gardoš i obrise Kalemegdanske tvrđave – dve uporišne tačke – simboli za prevlast na ovom delu Dunava. Dolazite do Zemuna, najzapadnije opštine Beograda, odnosno u deo Srbije u kome je koncentrisano oko 20% stanovništva Srbije, uključujući grad Pančevo, smešten desetak kilometara nizvodno, nedaleko od leve vojvođanske obale Dunava.

Zemun – grad Dunava, čamaca i jahti, danas predstavlja jednu od opština Beograda, glavnog grada Srbije. Međutim, tokom nekoliko ranijih vekova, Zemun je bio poseban grad, smešten na administrativnoj granici Turske i Austrougarske carevine. U Zemunu možete videti jedno od najlepših šetališta na Dunavu - Zemunski kej, koji je sagrađen 1889. godine. Ploveći Dunavom, sa vode možete videti staro gradsko jezgro i Milenijumsku kulu na Gardošu, koji čine izuzetnu panoramu i kulu na vrhu Gardoša koju su 1896. godine podigli Mađari. Ispod kule nalaze se ruševine srednjovekovnog utvrđenja. U podnožju utvrđenja nalazi se autentično staro gradsko jezgro, sa dosta očuvanih građevina. Karamatina kuća, izgrađena u stilu poznog baroka 1772. godine, predstavlja riznicu u kojoj se čuvaju originalni nameštaj i vredne umetničke slike iz XVIII i XIX veka a Zavičajni muzej Zemuna smešten je u zgradi cincarske po­ro­dice Spirta, koja je podignuta 1840. godine u stilu romantizma i pseudogotike.

Zemun krase i vitki zvonici više pravoslavnih crkava, od kojih su tri sagrađeni u 18. veku: Nikolajevska crkva izgrađena je 1752. godine u stilu baroka, Bogorodičina crkva sagrađena je 1780. godine u stilu poznog baroka a Crkvu Svetog arhangela Gavrila je 1786. godine podigao trgovac Teodor Toša Apostolović.. Veoma dobro snabdevena Zemunska pijaca udaljena je samo 100 metara od obale Dunava. U Zemunu veoma ume­šno pri­premaju specijalitete od reč­ne ribe i jela sa roštilja. Osim toga, u Zemunu možete probati specijalitete razli­čitih evropskih kuhinja, pa čak i kines­ke kuhinje.luka-beograd

Na ovom delu Dunava dominira Veliko ratno ostrvo, sa nedirnutom prirodom i rezervatom ptića koje se proteže od Zemuna do ušća reke Save u Dunav. Uređena privezišta unutar rukavca, između Velikog ratnog ostrva i desne obale omogućuje ugodan odmor i posete nekom od stotinak restorana na vodi ili na obali.

Veliko ratno ostrvo, koje se nizvodno proteže do samog ušća Save, prema samom nazivu predstavljalo je poslednje uporište napadača na Beograd od Rimskog carstva do 20 veka. Ovde su se tokom vekova sučeljavale Otomanska i Austrougarska imperija, tokom ratova za oslobođenje ustanička vojska Kneževine Srbije (1806) protiv Turske, a potom u prvom svetskom ratu i vojska Kraljevine Srbije protiv Austrougarske monarhije.

Beograd – prestonica Srbije, nalazi se na ušću reke Save u Dunav. Beograd je jedan od najstarijih evropskih gradova, koji
se nalazi na mestu gde se ukrštaju rečni, železnički i drumski pravci između Centralne Evrope i Bliskog Istoka. Beograd je grad koji još nije sišao na obale dve velike reke, ali ljudi jesu. Na obalama se nalaze brojne prirodne i uređene plaže, jezero, šetališta, pristaništa za čamce, kao i pogodna mesta za ribolov. Rečna ostrva na Savi i Dunavu omiljena su destinacija za izlet. Duž obala, kao i na samoj vodi, primetićete veliki broj splavova i brodova, koji su preuređeni u kafiće i restorane, pa se noćni život u Beogradu mahom odvija na reci.

Beogradska tvrđava Kalemegdan dominira na uzvišenju iznad desne obale Dunava. Ovo utvrđenje potiče iz keltskog perioda, a njegova istorija praktično predstavlja istoriju ne samo Beograda nego i dela Evrope u kome se nalazi. U rimsko doba grad je nosio ime Singidunum. Osim Kelta i Rimljana, ovde su živeli i Huni, Sarmati, Gepidi, Ostrogoni, Avari. Sloveni su se doselili u VII veku i dali gradu sadašnje ime, koje se prvi put pominje u pismu pape Jovana VIII, od 16. aprila 878. godine. U vreme srpske srednjovekovne države u XV veku, despot Stefan Lazarević premestio je prestonicu u Beograd, a iz ovog perioda sačuvana je visoka Despotova kula, u kojoj se danas nalazi astronomska opservatorija. Turci su zauzeli utvrđenje 1521. godine, posle više bezuspešnih opsada. Za vreme svoje vladavine Turci su ga dodatno utvrdili, proširujući Kalemegdansku tvrđavu. Tokom XVII i XVIII veka utvrđenje je stalno bilo poprište sukoba između Turske i Austrije da bi se tokom XIX i XX veka u ove sukobe ponovo umešala i Srbija. Tokom austro-ugarske vladavine iskopani su podzemni lagumi, a iz ovog perioda sačuvana je i Kapija Karla IV, izgrađena kao slavoluk na ulazu u Donji grad.

Tokom Prvog srpskog ustanka, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, Srbi su nakratko oslobodili Beograd 1807. godine, ali je kalemegdan-dunav1813. godine ponovo pao pod tursku vlast. Konačno je oslobođen 1867. godine, kada je srpski knez Mihailo preuzeo ključeve grada. Tada je Beograd postao glavni grad Kneževine Srbije koja ja 1883. postala Kraljevina. U Prvom svetskom ratu, posle žestokih borbi koji su se vodile na teritoriji Beograda, srpska vojska je posle duge opsade i kampanje austrougarskog bombardovanja bila prinuđena da napusti grad 10. oktobra 1915. godine, ali se 1. novembra 1918. godine vratila kao oslobodilačka armija. Beograd je tada postao glavni grad Kraljevine Jugoslavije. U Drugom svetskom ratu Beograd je opet pretrpeo je velika razaranja i civilne žrtve tokom nemačkog bombardovanja 6. aprila 1941. godine i savezničkog bombardovanja nemačkih polažaja i vojnih skladišta. Beograd je konačno oslobođen od nemačke okupacije oktobra 1944. godine.

Nekoliko brodova je uključeno u program razgledanja grada sa reke Save i Dunava. Tokom krstarenja možete videti niz značajnih istorijskih objekata, važnih građevina, kao i autentičnih delova grada, naročito sa samog ušća reke Save u Dunav koje se nalazi odmah ispod tvrđave Kalemegdan. Pored istorijskih koji datiraju iz vremena Rimskog carstva do Drugog svetskog rata i mnogih muzeja i građevina u Beogradu postoji veliki broj dobrih restorana. Ako ste se tokom plovidbe Dunavom zasitili specijalitetima od rečne ribe, preporučuje se da probate specijalitete sa roštilja ili neko od nacionalnih jela, naročito u boemskoj četvrti Skadarlija. To je strma kaldrmisana ulica u srcu grada, sa specifičnim ambijentom - fenje­rima, česmama, starinarnicama i prodavnicama suvenira i muzičko tamburaškij orkestara. U njoj se nalaze neki od najstarijih beogradskih restorana, čiji su gosti često bili poznati pesnici, glumci i boemi, a najpoznatiji su: Tri šešira, Ima dana, Dva jelena i Skadarlija.

Desetine hiljada stranih turista polazi u razgledanje Beograda, sa pristaništa u blizini ušća Save u Dunav u kome godišnje pristane gotovo 700 rečnih brodova – kruzera. Svi oni odlaze u razgledanje obližnje tvrđave Kalemegdan i centra grada u neposrednoj blizini. Ukoliko planirate da se duže zadržite u Beogradu, za pristajanje su pogodniji pristani zaklonjeni od vetra i talasa, kao što je na primer marina Stara centrala (na 1169. kilometru toka Dunava) ili neko od privezišta i marina u rukavcu Ada Huja (ulaz na je na 1163. kilometru). U rukavcu vam preporučujemo da posetite nekoliko restorana na vodi, a u blizini se nalazi i benzinska pumpa. Pošto su turistička ponuda i istorija Beograda izuzetno bogate, preporučujemo vam da posetite turističke sajtove o Beogradu ili nabavite specijalizovani vodič kroz Beograd u ZOS-u ili BTO-u čiji se infopunktori nalaze u samom centru grada.

Nizvodno od Beograda, na 1160. kilometru toka, Dunav se grana u tri plovna rukavca, stvarajući dva velika rečna ostrva – brod-dunavFortontumac i Štefanac. Deo plovnog puta koji ide uz levu obalu naziva se Velike vode, deo između dva ostrva – Srednje vode, a deo između Štefanca i desne obale naziva se Male vode ili Turski dunavac. Ovaj rukavac Turci su prokopali da bi zaobišli odred šajkaša na ušću Tamiša. Rukavac je plovan celom dužinom, a širok je oko 40 metara. Na gornjem špicu ostrva Fortontumac nalazi se vikend-naselje Bela stena, koje je dobilo ima po istoimenom lokalitetu na desnoj obali, gde su sačuvani ostaci rimskog utvrđenja i luke. Pri niskom vodostaju ostrvo se pretvara u lepu peščanu plažu, koja privlači jedriličare. Tokom letnje sezone ovde se otvara nekoliko dobrih restorana. Ukoliko plovite Velikim vodama, na 1154, 2. kilometru, izaći ćete na ušće reke Tamiš – velike ravničarske reke, koja je zvanično plovna samo tri kilometra uzvodno od Dunava. Ploveći Tamišom uzvodno, već na drugom kilometru stići ćete u grad Pančevo. Tamiš je mala i uska reka, pa vam savetujemo da budete oprezni, pošto je saobraćaj čamcima veoma gust. Na ovom mestu možete pristati uz obalu ili splav nekog od restorana. U Pančevu se možete snabdeti namirnicama, a preporučujemo i više građevina interesantnih za turističko razgledanje.

Ikonostas u crkvi Preobraženja Gospodnjeg predstavlja delo čuvenog slikara Uroša Predića. Zgrada stare Gradske kuće u stilu ampira sagrađena je 1835. godine, a Stara pivara datira iz 1722. godine. U Pančevu možete videti i ostale crkve tradicionalnih hrišćanskih zajednica i sinagogu. Reka Tamiš je izuzetno bogata ribom, a u okolini Pančeva nalaze se i značajna lovišta, poput Deliblatske peščare, Donjeg Podunavlja i Vršačkih planina. Na obali Ta­mi­ša i u gradu Pančevu postoji veliki broj restorana, koji u večernjim satima nude i bogat muzički program. Nizvodno od Pančeva, ponovo se spajaju tri rukavca i Dunav dalje plovi prema Gornjoj Vinči.

Fotografije: Igor Jeremić, Ivan Aleksić

www.dunavskastrategija.rs

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget