Dunavom kroz Srbiju

vida reklama

Od Bezdana do Bačke Palanke - Predeli nedirnute prirode

Dunav ulazi u Srbiju na sredini svog toka na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije. Pogranična zona od Bezdana do Bačke Palanke je pošumljena i iz nje se ulazi u Batinski tesnac.

bezdan-dunav

Na levoj vojvođanskoj obali može se videti čarda, na ulazu u rukavac Baračka i stara ustava, a na ulazu u Veliki bački kanal – jedna od prvih betonskih ustava u Evropi, izgrađena 1856. godine. Ukoliko plovite brodom ili čamcem iz inostranstva, propisi nalažu da se pre posete čardi najpre prijavite i obavite carinske formalnosti. Brodsko pristanište rečne policije, carina i Kapetanija pristaništa Bezdan nalaze se na levoj obali, 500 metara nizvodno od čarde (1425. km toka). Vikend naselje Baračka poznato je po čardama u kojima se kuva čuveni riblji paprikaš. Najpogodnije mesto da pristanete jahtom je apatinska-marina-dunavrukavac Dunava, na 1426,1. kilometru. Ako ne pristanete i ne odete do 25 kilometara udaljenog Sombora, koji je kulturni i industrijski centar Zapadnobačkog okruga (oko 50 000 stanovnika) , nizvodno od ulaza u Veliki bački kanal (1424,47 km), naići ćete na most podignut u čast velike Batinske bitke iz Drugog svetskog rata. Ukoliko imate visok jarbol na jedrilici, proverite da li je neophodno da ga skinete, kako biste nesmetano prošli ispod mosta.

Nizvodno od mosta, pri niskom vodostaju Dunava, naići ćete na niz peščanih rečnih ostrva, na kojima možete pronaći mirnu, usamljenu peščanu plažu i predahnuti, kupajući se u dunavskoj vodi. Oko 1422. kilometra toka koncentrisano je vikend-naselje Daraški fok. Na 1417,2. kilometru Dunav pravi rukavac, koji je dobio naziv Monoštor, po mestu Bački Monoštor, udaljenom 3,5 km od reke. U donjem kraju ovog rukavca (oko 1408,5. kilometra) ima vode i pri nižem vodostaju, pa su mnogi ljubitelji Dunava iz Apatina i Sombora ovde izgradili vikend kućice. U blizini naselja je poznata Harčaš čarda, u kojoj se možete smestiti ili samo predahnuti, uživajući u specijalitetima od sveže rečne ribe.

Kada na levoj obali Dunava ugledate pravoslavni hram Sabor svetih apostola, to znači da ste nadomak Apatina. U blizini
hrama skrenite levo u rukavac, u kome se nalazi savremena marina sa plutajućim betonskim dokovima. Namenjena je za čamce i jahte u tranzitu, ali i za potrebe sportskih ribolovaca. Ovo je jedinstvena prilika da sipate gorivo direktno sa pumpe. Preporučujemo da pođete u obilazak Apatina ili u kupovinu u ovom dobro snabdevenom mestu, koje je još od sredine 18. veka poznato po proizvodnji kvalitetnog piva, bogatim prirodnim resursima, kulinarskoj tradiciji i po mrestilištu ribe i staništu brojnih vrsta ptica. Koliko je ribolov u ovom kraju bio unosan, pokazuje podatak da je princ Eugen Savojski, kao nagradu za pobedu nad Turcima, od Bečkog dvora dobio ribnjak u Apatinu. Tokom jula se održava tradicionalna turistička manifestacija Apatinske ribarske večeri, u okviru koje se organizuju takmičenja u ribolovu, pripremanje ribljih specijaliteta i muzički program. Na tri kilometra od Apatina nalazi se Banja Junaković, poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima. Kompleks obuhvata rekreativni centar, terapeutski centar, akva park i odmaralište.

Ušće reke Drave na hrvatskoj strani obale je na 1382,5. kilometru dunavskog toka. Pet kilometara nizvodno (oko1370. km toka) ulazi se u rukavac, koji vodi do vikend-naselja Marin sprud (Šaran kula), gde možete da predahnete ili prenoćite u bogojevo-dunavtradicionalnoj čardi. Dunav zatim pravi široku krivinu oko Erduta, a tokom dalje plovidbe, u bli­zini Bogojeva, naići ćete najpre na drumski, a potom i na železnički most. Oko 1364. km, kod ulaza u kanal koji od Bogojeva vodi ka Bečeju, Dunav naglo skreće na zapad, pa ćete narednih nekoliko kilometara (od 1363. do 1355.) imati priliku da plovite od istoka ka zapadu, što je na Dunavu retkost. U ovoj zoni, zbog brojnih građevina na vodi, kojima se reguliše tok reke, plovite sredinom plovnog puta. Ako želite da priđete obali, trebalo bi da koristite nautičku kartu i eho lokator - sonar. Na 1353,5. kilometru, na desnoj obali (Hrvatska), nalazi se mesto Dalj sa srpskom pravoslavnom crkvom iz 1715. godine. U ovom mestu je i rodna kuća poznatog svetskog astronoma i najčešće citiranog srpskog naučnika u svetu, Milutina Milankovića.

Vukovar je najveće mesto (na 1335. km) na desnoj hrvatskoj obali kroz koje Dunav protiče. Spuštajući se Dunavom pored Sotina (1321,5. km), ugledaćete na desnoj obali čardu Kod Nećka.

Bačko Novo Selo je udaljeno 300 metara od obale i dobro je snabdeveno voćem, povrćem i drugim namirnicama. Ovde možete da predahnete, uživajući u hladu vrba i živopisnom ruralnom predelu, sa jatima belih gusaka i roda. Bač je od rimskog doba, pa sve do pada pod tursku vlast, bio jedno od najvećih i najbolje utvrđenih naselja u ovom delu Vojvodine, koji je po njemu i dobio ime Bačka. Prvi zapisi o Baču vezuju se za gospodara Istočnog rimskog carstva, cara Justinijana, koji u svom pismu iz 535. godine pominje utvrđeni grad Bač. Za vreme vladavine ugarskog kralja Bele IV, grad Bač doživljava pravi procvat. Ovo utvrđenje na reci Mostongi (isušena pritoka Dunava) u vreme kralja Karla Roberta Anžujskog imalo je osam velikih kula, niz kasarni, magacina i drugih objekata i u njega se ulazilo preko pokretnog mosta. Zapisi svedoče da je srpski despot Stefan Lazarević dugo i uspešno branio grad od prodora Turaka, koji su tvrđavu konačno zauzeli tek posle Mohačke bitke 1529. godine.

Karađorđevo je veliki kompleks namenjen ekskluzivnom lovu u kome su u vreme vladavine Josipa Broza Tita lovili mnogi backa-palanka-dunavsvetski državnici kao deo programa tokom posete Jugoslaviji. U Karađorđevu su odstreljeni kapitalni primerci jelena, divljih svinja i muflona. Pored krupne divljači, može se loviti i sitnija: zečevi, fazani i druge ptice. Ako niste ljubitelji lova, predlažemo vam foto-safari. U sastavu lovišta nalazi se i poznata ergela Karađorđevo. U okviru lovišta nalaze se ekskluzivni lovački restoran Karađorđevo, luksuzna lovačka kuća Dijana, te depandans i bungalovi u lovačkom centru Vranjak. Na desnoj obali (oko 1300. km) uskoro ćete ugledati gradić Ilok – najistočniji grad u Hrvatskoj, sa sačuvanim srednjovekovnim utvrđenjem, a potom i Šarengrad, sa ostacima tvrđave od opeke iz XV veka. Na 1299. kilometru toka kod Bačke Palanke, gradića sa oko 35.000 stanovnika, potražite ulaz u rukavac Tikvara. Pri višem vodostaju, ulaz je pogodan i za plovila sa gazom većim od dva metra, ali pri niskom vodostaju, savetujemo oprez. Na dva mesta napravljeno je privezište za čamce i jahte, duž obale uređeni su plaža i kamp, a na obali se nalazi čarda Dunav, sa originalnim ambijentom i tamburaškim orkestrom. Šaran, sa pristaništem za čamce. Od privezišta do centra grada ima oko 600 metara, gde možete da posetite vrednu srpsku pravoslavnu crkvu Jovana Krstitelja, koja je izgrađena 1783. godine i Gradski muzej, koji ima vrednu arheološku i etnološku zbirku. Ugostitelji u Bačkoj Palanci nude odličan izbor jela.

 

 

www.dunavskastrategija.rs

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget