Ribolovački pribor

vida reklama

Plovci - vrste i namena

plovci

I ako većina ribolovaca tvrdi da ne voli pecanje na plovak , retko ko poriče da mu je pecanje na plovak bilo 'ono' nešto sto ga je navuklo da zavoli pecanje. Nama starijima bambusov štap, motalica sa 20-ak metara najlona, braon-crveni plovak od plute i udica (često prevelika) bili su prvi rekviziti pomoću kojih smo nekad lovili (i to u lepim količinama) ribu.Ovde ćemo se osvrnuti na PLOVAK , taj možda najosetljiviji deo pribora o kojem se može dugo pisati i pričati a opet ne reći sve sto bi možda trebalo.
Svim plovcima je namena ista, a to je da na vreme ribolovcu da znak da riba nešto 'radi' oko mamca i da se pripremi na kontriranje.


Izrada plovaka od davnina do danas u mnogome se promenila. Od nekada ručno izradjivanih plovaka koji su retko imali isti (savršen) oblik i težinu do današnjih mašinski pravljenih plovaka od različitih materijala i različitih oblika sa različitim opterećenjem. Tako se danas možemo sresti sa plovcima napravljenim od : plute, lakog drveta (zove,balzovine), stiropora, plastike, veštačke pene i perja.
Mogu da budu FIKSNI i KLIZEĆI .
Klizećim plovcima se često daje prednost jer se njima lakše postize dalji zabačaj i lako podešavanje željene dubine bez obzira na dužinu štapa kojim pecamo. Kod kliznih plovka najlon lako klizi kroz jednu ili dve žičane alkice koje se nalaze na njima sve do graničnika (stopera) kojim se reguliše dubina na kojoj želimo da pecamo . Možemo postaviti 'gumene' koji se kupiju u radnji a mozemo ih praviti i sami vezujući konac ili tanak najlon na osnovnu strunu. Lično prednost dajem vezanim stoperima jer se oni kupovni brzo 'razglave' i šetaju po struni tako da nikad nisam načisto na kojoj dubini pecam.
Za razliku od klizećih fiksni plovci su za strunu pričvršćeni bužirima i direktno njima se odredjuje dubina pecanja. Maksimalna dubina pecanja je dužina stapa kojim se peca i i to uz vrlo otežano i i neprecizno zabacivanje. Plovci mogu biti različitih oblika , ali svaki od njih sa svojim prednostima i manama namenjen je za odredjenu vrstu ribe ili oblik ribolova. Svaki od njih na vodi (tekućoj ili stajaćoj) drugačije se ponaša pa ga treba birati i prema karakteristikama vode i vremenskoj situaciji.

 

- Plovak u obliku LUKOVICE pogodan je za pecanje na stajaćim vodama i tekućim sa srednjom brzinom vodenog toka, duboko postavljeno težiste čini ga stabilnim pa se koristi pri vetrovitom vremenu.

 

-Plovak uobliku JAJETA odgovara normalnom i brzom vodenom toku .Dobro se odrzava u vodenoj struji jer ima malu udarnu povrsinu na vodu.Stabilan je i namenjen za pecanje sa olovom na dnu.

 

-Oblik BURENCETA odgovara vodama sa slabim pa sve do onih sa jakim strujama (znaci skoro svim) vodenog toka. Najvise se koristi po mirnom vremenu bez vetra jer tad ispoljava svoju stabilnost.

 

-Oblik CIGARE-TOMPUSA tipican je za stajace vode, primenjuje se pri svim jacinama vetra . Veoma je stabilan posebno kad olovo lezi na dnu.

 

-Oblik IZDUZENOG JAJETA . Ovo je reklo bi se univerzalni oblik plovka.Koristi se i na stajacim i na brzim vodama .Stabilan je i pri vetrovitom vremenu i zato je pogodan za sve vrste ribe i vremenske situacije.

 

-Oblik OLOVKE namenjen je pretezno za stajace vode. Olovo treba postaviti blizu udice jer je tad najsabilniji. Idealan je za pecanje bele ribe i kedera jer daje najmanji otpor i iz vode treba da mu viri samo antena.


-Oblik OBRNUTE KAPLJICE namenjen je za ribolov na reci . Vrlo je stabilan i najbolje se pokazuje u kombinaciji sa 'bolonjeze' stapovima.

 

U plovke se ubraja i VASER KUGLA koja se najcesce koristi za ribolov musicama .To je plasticna kugla koja se puni vodom do odredjene granice t.j dok ne dobije odredjenu tezinu da bi mogla da se daleko zabaci.Ona istovremeno ima ulogu plovka i tega za bacanje.

 

Posebno poglavlje medju plovcima zasluzuju WAGGLER plovci


Osnovna karakteristika ovih plovaka je da su predvidjeni za ribolov na velikim daljinama prvenstveno na stajacim vodama.
Waggler je svaki plovak koji se sa najlonom spaja u jednoj i to najdonjoj njegovoj tački. Ima ih u bezbroj varijanti oblika,velicina i materijala. Uglavnom postoje postoje dva tipa waggler plovaka koji se najcesce koriste. Prvi su ravni waggleri ,a drugi su waggleri sa telom .
Glavna osa wagglera obicno je izradjena od pera ili plastike dok je telo obicno od balze ,plute ili stiropora. Waggler plovci u svom donjem delu mogu imati ugradjeno opterecenje koje pomaze njihovim letackim mogucnostima, a ujedno i smanjuje kolicinu olova koje se dodaje da bi se plovak doveo u ravnotezu .Takvi waggleri nose oznake n.p.r 6+2 sto znaci da je u telo plovka ugradjeno 6 gr olova i treba dodati jos 2 gr kako bi iz vode virio samo vrh koji je obojen jarkim bojama da bi se bolje video na velikim daljinama. Postoje jos i waggleri koji u svom donjem delu imaju ugradjeno promenljivo opterecenje u vidu metalnih plocica koje se skidaju i stavljaju u zavisnosti koliko u datom trenutku potrebno opterecenje plovka.

Proizvode se i stakleni (providni) waggleri koji izazivaju manje podozrivosti kod opreznih riba kao i waggleri sa perima koja sluze da produze let plovka i da mu drze pravac.

 

BALERINA


Popularni naziv za za velike plovke koji se koriste pri pecanju stuke.I ona se kao i obicni plovci koristi kao klizajuca i kao fiksna. Postoji vise modela balerine a najcesce se upotrebljava onaj u obliku burenceta .

 

 

 

 

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget