Ribolovački pribor

vida reklama

Pripreme za prolećni ribolov

Možda će zvučati čudno i zbunjujuće, ali pred prve prolećne izlaske na vodu ipak bi trebalo izvršiti one, bar osnovne pripreme.

Cizme-asov-kabanica-ribolov

Naravno, prvo bi trebalo krenuti od pribora koji koristimo, ako to nije učinjeno po završetku jesenje - zimskog ribolova. Neću ići u sitnice, navešću nekoliko, po meni, osnovnih i najvažnijih stvari.
1.Proveriti stanje štapova: rukohvat, karike - pogotovo one vršne, jer one trpe najveće opterećenje i trenje. Nedostatke i oštećenja otkloniti.
2.Mašinice očistiti, podmazati, obavezno proveriti vodjicu najlona, kočnicu, ručicu, preklopnik. Sve uočene kvarove ili oštećenja otkloniti baš sada, jer sezona je pred nama i nema još puno vremena.
3.Najlon-struna: veoma važno! Pregledati stanje i ne voditi se onim "ma dobro je, izdržaće!" Verujte da će pući baš kad ne treba. Pobornik sam toga da češće menjam najlon i ne mora biti extra marka i skup, važno mi je da je nov tj. skoro stavljen. Naravno, sami procenite, odluka kao i posledice su samo vaši.
4.Udica: po meni glavni faktor; jer ona ima presudnu ulogu u ribolovu. Ona prva dolazi u kontakt sa ribom a posle nje sve ostalo. Pri kupovini udice nemojte žaliti novac! Kupujte provereno i kvalitetno, jer ipak, na kraju, sa udicom pravog kvaliteta vi ste na dobitku, jer krajnji cilj je upecati ribu.
5.Ako pecate na plovak, proveriti i njegovo stanje. Možda ga prelakirati, učvrstiti vodjice najlona. Niko ne voli da mu plovak otpadne ili se sam potapa baš kada nam peca. A baš tako zna da se desi.
Oprema:
Široka tema, ali zadržaću se na nekoliko stvari. Neki od nas često pecaju u gumenim čizmama pa nije na odmet proveriti i njihovo stanje. Ako je potrebno negde nekom flekicom i zalepiti, jer nikako nije dobro, a ni prijatno, ako vam u čizme ulazi voda i noge su mokre. Pošto je proleće i kišni dani su česti, bilo bi poželjno imati kabanicu koja ne propušta vodu, a može da posluži i vojna za ABH zaštitu. Ne propušta ni vazduh ni vodu i po vetru će vam biti toplo pod njom. Uz sve to zauzima malo prostora, kao sveska A4 formata, a cena je da ne kažem smešna. Kačket ili kapa treba da ima mesto u vašem rancu. Kapa zbog hladnoće a kačket zbog sunca. I na kraju ašovče, vojničko, rasklapajuće, ima višestruku namenu. U slučaju zaglavljivanja auta itekako ćete biti srećni ako vam je pri ruci. S ašovčetom možete malo i raskrčiti mesto za ribolov a i izravnati mesto za stolicu. O kopanju glisti pored vode da i ne govorim.
Naravno nisam obuhvatio sve u vezi pribora i opreme, ali sam siguran da će i ovo napisano nekome pomoći i biti od koristi. A sada ljubitelji ribolova: osmeh na lice, štapove u ruke i pravac na vodu!

Goran Vranešević

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget