Ribolovački pribor

vida reklama

"Rod- pod" - nosači štapova

Rod pod, naziva se stalak, oslonac ili nosač štapova koji omogućuje da se na njega oslone 3 do 4 štapa na nekoliko centimetara udaljenosti, čime je olakšan njihov nadzor i omogućena brža reakcija u slučaju trzaja.Koriste se uglavnom u šaranskom ribolovu.U zavisnosti od broja nogica i podešavanja razlikujemo i druge vrste kao na primer takozvani "tripod". 

stalak_stapovi

 

Većina današnjih rod podova najčešće su izradjeni od aluminija ili nerdjajućeg čelika, a sastoje se od podesivih delova po visini, dužini i širini, a svi modeli signalizatora trzaja mogu se na njih lako i brzo montirati.

 

stalak_stapovi_ribolov

 

Sto se tiče kvaliteta i šta kupiti, da li rod pod sa nogarama po sredini ili rod pod koji ima dve nogare napred i dva nazad mogu da kažem sledeće.        

O ukusima se ne da raspravljati, koliko ljudi toliko cudi sto bi rekao nas narod.
-Moje subjektivno mišljenje je da je najbolji rod pod koji ima dve nogare napred i dve nazad. Kada to kazem takav rod pod mora da ispunjava i neke uslove:
- ugao nogare prema horizontali rod poda mora da bude oko 25 stepeni , dok ugao izmedju nogara mora da je oko 60 stepeni.
Rod pod ne treba da samo drzi Vase stapove za vreme pecanja , rod pod mora da Vama pazi i opremu po losem vremenu , prilokom snaznog povlacenja a zategnute kocnice.

 

tripod_pecanje


Koliko ce nogare biti dugacke je isto tako bitan elemenat. Ja mislim da visina rod poda ne sme biti manja od 70cm. pri minimalnom otvaranju nogara. Isto tako i horizontalno otvaranje ne bi smelo da je manje od 120cm. da bite mogli svoje stapove da postavite kako treba.
Ima jos dve stvarčice koje bi trebalo da ima svaki imalo ozbilniji rod pod : regulaciju buz barova po vertikali i regulaciju buz barova osovinski. Ovo drugo koristimo da bismo signalizatore uvek postavili pod uglom od 90stepeni u odnosu na stapove. Tako vam je struna uvek u maksimalnom kontaktu sa točkicem signalizatora.
Da li težak ili lagan rod pod - stvar ličnog ukusa .Ipak mislim da rod pod koji je lakši od 4kg. ne treba kupovati.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget