Varaličarenje

vida reklama

Gde se mota krupan bucov?

Ima perioda u godini kada ciljno lovim bucova, mislim da nema lepšeg ribolova od varanja bucka, udarci su jaki a većinom celu borbu možeš gledati na površini.

lov-bucova

Bucov je fer igrač i retko će odvući u neko granje gde ćete morati pokidati varku zbog mršenja, inače izuzetno jaka riba i borba ume da bude atraktivna i neizvesna do samoga kraja.
Što se tiče mesta gde najbolje radi i gde je najkrupniji zavisi od terena.
Manji primerci do 1,5 - 2 kg su većinom u jatima i grupno love tako što opkoljavaju kedere i onda počinje onaj specifičan raub po površini.
Zašto je raub jak i specifičan ?
Zbog toga što bucov nema zube i ne može zadržati živog kedera u ustima kao smuđ ili štuka, on pribegava drugoj taktici, opkole jato sitne ribe i onda ulete i udaraju siću repom (odnosno glavom) ošamućenu ribu (ili ubijenu) odmah kupe i gutaju, zato su raubovi jaki i obavezno onaj krug po površini odnosno vraćanje po ošamućene kedere.
Ka da vidite takve česte raubove najlakše je ubaciti varku baš u centar, malo povući pa stati, bucov će pomisliti da je upravo to ribica koju treba pokupiti, po meni je tada dobra kašika koja jako dobro glumi ošamućenu ribu.
Krupni primerci su obično samci, sklanjaju se od ostalih i sami love, teško ga je prevariti, mislim da ne treba prilaziti niti pratiti njegov raub jer izuzetno dobro vidi i koliko god mu se približite on će se odmaknuti dalje i nastaviti da lovi.
Treba zapamtiti da kada vi njega vidite on je vas video već odavno.
Takve komade lovim čekajući, znači od prilike znam u koje vreme i na kom mestu radi, dođem ranije i sednem iza nekog drveta ili ako nema zaklona trudim se da budem miran i ne bacam senku na vodu, kada počne raub obično imam 2-3 pokušaja da ga ulovim a posle toga gotovo, menjam lokaciju.
Najkrupnije sam dobijao pored raznih panjeva u vodi gde on strpljivo čeka svoj plen, varku nikada nisam vodio ekstra brzo već normalno, kada varka dođe do panja napravim kratku pauzu i čim krenem ponovo ide udarac!Ti udarci oko panjeva nisu na površini već obično dublje tako da nema gledanja borbe nego samo jak udarac koji čupa štap iz ruke.

Koje varalice?

Nema univerzalne, lično sam nekada mislio da je od voblera Rapala TD univerzalna varka za sve ribe (bio sam mlađi ili je bilo više ribe) ali sada znam da nije.
Moj predlog svakom ko krene na bucova ili u opšte neku drugu ribu: Sedi na obalu, zapali jednu, snimi vodu, pročitaj je i izaberi pravu varku, za sve je potrebno iskustvo i vreme na vodi.Niko se od nas nije rodio kao ribolovac, ali ako malo više posvetimo vremena ribolovu stećićemo više iskustva i onda neke stvari koje su bile tajne same će se otkriti.
Najbolje je učiti se na ličnom iskustvu, slušao sam starije ribolovce, mada u to vreme nije bilo voblera ni silikona već kašika leptir i prirodan mamac, ali kada su se pojavile druge varke i tehnike morao sam da ih savladam sam.I dan danas se posavetujem sa kolegama koji imaju više iskustva sa nekim varkama ali moje lično iskustvo je presudno.

Opširnije na forumu

Dragan Crepajac

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget