Varaličarenje

vida reklama

Struna ili monofil,robustan ili lagan pribor?

Struna ili monofil, robustan i jak pribor ili osrednji (do 60 gr) stvar je individualna.

struna-monofil-ribolov-pecanje

Ja lično koristim strunu i osrednji pribor do 60 gr TB jer mi struna daje mnogo bolji osećaj za silikon i laganije glave pogotovo kada pretražujem "gadan" teren, svaki kontakt sa preprekom osetim odmah i automatski (refleksno) reagujem, u propadanju džiga osetim odmah ako je riba uzela i dajem pravovremenu kontru, laganiji pribor mi daje više snage za celodnevno varanje i držanje istog u ruci.
Nepravilno podešen dril na mašini pri korišćenju strune može da prouzrokuje pucanje same strune, pucanje štapa i raspad mašine, znači dril u tom slučaju mora biti odlično podešen i da jako dobro radi kočnica na njemu, na mašinama lošijeg kvaliteta je i kočnica lošija pa često zna da zataji, po nekada krene i pre nego što treba a nekada zakuje kao da je skroz stegnut.
Konkretno struna je mnogo jača i ima dosta prednosti ali eto ima i mana koje mogu biti fatalne za pribor jer u zamaranju većih riba najviše trpe štap i mašina da ne pominjem da svaki kontakt strune i kamena dolazi do gubitka varalice ili ribe, naravno ako se oštećenje ne primeti odmah.

Što se monofila (najlona) tiče, lakše se izbacuju varke, lakše klizi preko špunle, dosta je jeftiniji, otporniji je na habanje i krzanje na oštro kamenje, pri zamaranju ribe dosta posla odradi zbog svoje istegljivosti pa samim tim čuva i štap i mašinu, znači u istezanju i ponovnom vraćanju pomaže pri zamaranju, dobar je za varalice tipa vobler, kašika, leptir, cikade ........ i sve varalice koje ga uvek čine zategnutim pa se svaki kontakt oseti, nije dobar za džigovanje (mada se dosta i tu koristi) jer kada vam prenese da ste naišli na prepreku to bude već kasno i samim tim je gumica već zapela za kamen,u propadanju se retko oseti dali je riba uzela pogotovo smuđ koji zna da uzme pa da izbaci gumicu, pri kontri treba možda malo jače potegnuti.

Znači i struna i najlon ali sve zavisi od situacije, u našim radnjama se sada mogu naći itekako kvalitetni monofili koji su po kvalitetu možda jači od nekih "no name" struna.

Zato ne izbegavajte ni jedno ni drugo nego na jednu špunlu strunu a na drugu najlon pa zavisno od situacije to i koristiti.

Inače najloni su još uvek ne zamenljivi u dubinskom pecanju, retko (ili skoro nikada) sam video dubinkaše sa strunom.

Robustan pribor vam daje mogućnost brzog vađenja ribe na silu jer nema šanse da pobegne na dno ili iza neke prepreke, znači gotovo siguran ulov.

Lagan pribor vam daje više uživanja i viteško sprtskog nadmetanja sa ribom (pogotovo većom) duže zamaranje samim tim duže i uživanje.

Lično za soma koristim štapove do 60 gr i mašine 3000 - 3500 veličine, struna kvalitetnija do 0,14 - 0,16 pa i 0,20 a za smuđa štap 15 - 20 gr za voblere ili do 40 gr za džigove, mašine do 2000 - 2500 (po shimanu) a strunu 0,06 - 0,08 ili 0,10.

I da dodam da sam vadio primerke i do 20-ak kg bez većih problema (mislim na soma) velika stvar je u tehnici samoga izvlačenja i zamaranja odnosno poznavanja krajnjih granica svog pribora, uvek lagano bez panike nebitno da li sa najlonom ili strunom.

Dragan Crepajac

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget