Varaličarenje

vida reklama

Neočekivani udarac kapitalca!

Šta kada umesto očekivanog smuđa ili bucova na lagan pribor udari (ne)očekivan som?

som-sale-paulic-kladovo

Ovako nešto mi se dogodilo ovog aprila kada sam ulovio soma dužine 170cm na dvodelni plivajući vobler Yogi sa zvečkom (srednjeroneći model). Koristio sam štap Gold Star Horrisont dužine 2,7m, akcije A i tb 30-60gr, mašinicu Shimano Symetre FG 4000, upredenu strunu Climax Select Braid prečnika 0,20mm sa monofilnim predvezom Mitchell Catfish prečnika 0,60mm i kopču za kačenje voblera Kamatsu Fastlock Snap veličina 3. Som je udario na 30-ak metara od obale u jačoj struji.

Som 170 cm  Uhvacen 30 metara od obale

Dakle,šta ako vam se ovakav som nađe na štapu?Svakako da ne treba odlagati pribor i prekidati borbu, a svakako ne treba paničiti jer onda i sa mnogo jačim štapovima može se desiti da som olako pobegne.

Ribolov soma štapovima manje snage i gornje deklarisane granice težine bacanja koja ima vrednosti 30, 40, 50 do najviše 60 grama, može doneti puno uspeha u lovu soma, dok je uzbuđenja na pretek! Ribolov soma varalicom pre svega zahteva jedno veliko strpljenje, to je osnovni ključ uspeha. Ja sam u proteklih par godina najviše somova upecao štapovima tb 30 i 40 gr (prošle godine uspeha sam imao koristeći Robinson Diaflex Spin Classic tb 10-50gr).

Lov soma varalicom zahteva dobro ukomponovan pribor, koji ne treba biti obavezno skup (mislim pre svega na štap i mašinicu), ali se kod osnovnih stavki nikako ne sme štedeti. Kopča, alkice na vobleru, kvalitet udica to mora biti besprekorno kvalitetno i snažno. To je osnovna stavka koja će vam pomoći da sa lakim priborom uspešno zamorite i savladate soma na većim dubinama i brzoj rečnoj struji. Tu kompromisa nema, ma koliko da koštaju, kvalitetne udice, alkice i kopče nikada nisu skupe!!! Naše tržište nudi sasvim lep izbor (kopče Tubertini, Owner i Kamatsu, alkice Lav MD, trokrake VMC, Gamakatsu, Owner i lutanja nema).

Druga stavka je vobler, kvalitet njegove izrade. Dosta polemika se vodi upravo o kvalitetu izrade voblera. Srećom postoje brojni domaći majstori koji za kupce izrađuju modele prema određenim zahtevima i željama, i tu vam majstor jasno kaže kakav materjal koristi, koju vrstu i debljinu žice, kvalitet pakti, stepen zaštite lakom i sl. Upredena struna ili monofil moraju biti sveži, odnosno novi, bez znakova oštećenja i pojave nemušto vezanih-loših čvorova. Mašinica (bilo da je veličine 3000 ili 4000 po Shimanu ne i obavezno da je Shimano naravno), mora da bude redovno kontrolisana i stručno podmazivana. Uz odgovarajući štap brze akcije, zdravih vođica nema mnogo mesta bojazni i(li) panici da (ne)očekivani som može izaći kao pobednik.

Dešavalo mi se naravno da soma upecam na voblere ili silikonce namenjenih smuđu, na varalicama na kojima sam montirao male udice (bilo da su trokrake ili džig udice tipa Aberdeen). Bilo je situacija da mi som pobegne, ali mnogo više da se uprkos laganom priboru nađe na obali. To je najveća draž, jer imati veliku ribu na lagan pribor to je vrh varaličarenja!

 

 

Sale Paulić


travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget