Prirodni mamci

vida reklama

Čuvanje mamaca za pecanje - Kako čuvati mamce!

Frižider za koji su majstori rekli da mu nema »leka« nije za bacanje. Treba ga samo oboriti na »ledja« i pretvoriti »izmišljen« akvarijum za kedere. Za ovu promenu namene nije potrebno mnogo umešnosti, jer se ideje same nameću.

Motor sa sistemom za hladjenje može da se demontira, a postojeća instalacija za osvetljenje ostaje, ali treba da se izvede spolja. Pošto se iz šupljine sve izvadi, ostaje plastična kada s dve rupe, koliko je i potrebno za instaliranje akvarijumske pumpe. Sa vrata, sada u funkciji poklopca, treba skinuti plastični nosač boca i izrešetati ih burgijom malog dijametra. Ako odlučite da akvarijum pokrivate ramom s gustom mrežom, i vrata su suvišna.

Kada se završe poslovi oko prilagodjavanja, na dno novog »skladišta« zimskih mamaca treba staviti sloj sitnog peska i nekoliko kamenčića, zasaditi akvarijumsko bilje, pa ga napuniti rečnom, barskom ili bunarskom vodom. Zatim treba pronaći dobro mesto i naloviti sto više: čikova, vijuna, brkica i karašcica, za koje se zna da su odlični mamci i da najbolje podnose eventualni nedostatak kiseonika. S belom ribom ne treba pokušavati, jer je preosetljiva, ali su dobre male babuške, koje se često mogu kupiti i u prodavnicama ribe. Sto se broja tiče, u frižideru od 140 litara sigurno može da prezimi »nasad« od 150 do 200 kedera. To je solidna zaliha mamaca »u živo«, ali ne treba zaboraviti da je poslednji rok za ovaj posao početak novembra.
Ishranu ribica treba svesti na najmanju meru. Prvo zato što sve ribe zimi manje jedu, ali i zbog toga što nepotrošena hrana brzo kvari vodu. S vremena na vreme daje im se pomalo crvića, seckanih glista ili koncentrata, za čikova i poparenog spanaća, u količini koju mogu da pojedu za dva tri sata.
Za smeštaj akvarijuma pogodan je podrum ili druga prostorija u kojoj temperatura ne silazi ispod nule. Ako nema mogućnosti za priključak pumpe, povremeno treba odvaditi trećinu vode i doliti svežu. Izlazak ribica na površinu je znak da vodu treba osvežiti, ali kada je u pitanju čikov to može da bude »lažna uzbuna«. On, naime, na taj način predskazuje promenu vremena, mada nekada izlazi da bi se nagutao vazduha iz spoljne sredine, iz koga pomoću crevnih kapilara odvaja kiseonik.
Ipak, brigu o ribicama ne treba zanemariti. Dužna pažnja će se višestruko isplatiti, jer u zimskom ribolovu svaki keder donosi ulov.

KAKO ČUVATI MAMCE

Baš u vreme kada riba najradije jede sitne ribice, dogadja se da ribolovac teško dolazi do njih, jer su skrivene u mulju ili nekom drugom skloništu. Slična situacija je s pijavicama, durbocima i zelenim glistama, pa je stara praksa da ribolovci u kući drže male zalihe, bar onih univerzalnih mamaca.
Kišne gliste mogu lako da se čuvaju i razmnožavaju u većem sanduku sa zemljom. Potrebno je da im se obezbedi trulo granje, otpaci od hrane, nesto slame, kukuruzovine i dovoljno vlage. Zemlja treba povremeno da se zaliva mlekom, jer od njega gliste dobro napreduju i debljaju se. Sanduk ne sme da stoji na suviše svetlom mestu, a povremeno treba proveravati da li je zemljište dovoljno vlažno.
Zelene gliste su izvanredni mamci za većinu recnih riba, a pogotovo za somove. Žive u korenju trske i mulju, ali se, na žalost, ne mogu čuvati i razmnožavati u kućnim uslovima. Slično je i s takozvanim glistama riculjama, koje žive u mulju pored reka i bara.
Ostali mamci...
Durboci i pijavice takode mogu da se čuvaju u malim kućnih zalihama. Pri tome treba voditi računa da se svaka vrsta smesti posebno jer pijavice jedu durboke, a durboci gliste i školjke. Inače, durboci i pijavice su veoma izdržljivi, nije im potrebna redovna ishrana, pa mogu da se čuvaju bez naročite nege.
Suva i zasenčena djubrišta s puno tkanina, papira i komine, mesta su na kojima treba traziti rovce. Na takvim djubrištima ih najčešće ima u izobilju, pa nalazište treba iskoristiti za stvaranje kućne zalihe. A rovci su izuzetno pogodni za to. Lako podnose zatocenistvo, pa cak i stešnjen životni prostor.
Rovci mogu dugo da žive u većoj posudi s dosta piljevine. Potrebno je jedino da se svakom rovcu odstrani po jedna »makaza«, jer će se u protivnom, medjusobno pomoriti. Ako rovce dugo čuvam, u posudu stavljam i malo hrane. Najbolje po koji krompir i stabljiku dve zelenog paradajza.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget