Prirodni mamci

vida reklama

Insekti kao mamci za ribolov


Rovac, medo, mrmak, konjostip: Zivi u starom stajskom dubretu ili u rastresitim oranicama i dobro nadubrenim bastama. Neugledan i rudan, a uz to i stetan insekt medu vodecim je mamcima za soma. Ne trpi drustvo brace, ostrim klestima se kolju do unistenja, pa ih cuvajte odvojene. Radu ga uzimaju i mrena i klen, a saran cim ga ugleda.

 • Popac, popic, cvrcak: Zivi u zemlji, crne je boje. Lako mu je otkriti prebivaliste po rupama, uglavnom okrenutim prema suncu i na kosom zemljistu. Slamcicom se izmami na povrsinu zemlje i hitrim pokretom grabi. Nekki ga love nalivajuci vodu u njgovo skloniste, a drugi vrebaju kada izlazi na povrsinu u potrazi za suncem i brzim reagovanjem yaprecuju mu ulaz. Ulovljene cuvajte u izbusenim kutijama sa nesto trave, a mozete ih pakovati i po desetak komada u kesice i cuvati u frizideru do izlaska na vodu. Posebno ga vole klenovi.

 • Skakavac: Svuda je na zatravljenom terenu. Pojavljuje se seredinom leta. Lako se lovi po rosnoj i pokosenoj travi. Uhvacene drzite u kutijama sa probusenim poklopcima. Sa malo dodate sveze trave mogu se cuvati i po nekoliko dana. Za klena je skakavac poslastica. Ribe izbegavaju svetlozelene, grbave skakavce sa mekanim telom. Nije poznato zesto.

 • Krompirova zlatica: Sve je masovnija i ribe je rado prihvataju kao hranu, narocito klen. Drzite ih u kutijama sa probusenim poklopcima u kojima ima krompirovog lisca. Pre stavljanja na udicu odstranite im tvrda krilca.

 • Gundelj, majska kokica: Tvrdokrilac svetlobraon boje. Mozete ga naci vec od aprila pa nadalje u predvecerje na poljima ili ako stresete manja stabla. I njih cuvajte u kutijama u koje dopire vazduh isto i zamrzavanjem. Sve zamrzavane a neutrosene mamce ne vracajte ponovo u zamrzivac. Poklonite ih onima koji su ostali na vodu.

 • Jasenova zlatica: Divne je metalikzelene boje. Ima je na cvetu jasena, zove i burjana. Odlicna je za klena, bucova ali je i saran grabi. Svim tvrdokrilcima pa i ovom pre stavljanja na udicu skidate krilca.

 • travel market

  garmin

   

  rinus-logo

  gros inox

   

  rinus-logo

   

  narval logo teget