Prirodni mamci

vida reklama

Mamci životinjskog porekla - Glista,Durdubak..

 

-Bastenska (vrtna, kisna, rosna) glista: Zivi u rastresitoj zemlji. Naraste cak i do 20cm. Bledocrvenkaste je boje i punija je od gliste iz dubreta. Potpuno odrasla ima po sebi uosljive kolutove. Za vreme kisa izlazi na povrsinu pa je mnogi nazivaju i kisnom glistom. Preko noci i bez kise izlazi na povrsinu da se okupa u rosi. Inace, dobre su za pecanje za razliku od belicastozelenih koje ribe odbijaju iakosu gladne. Brzo omlitave na udici.

-Crvena glista (dubretarka): Gotovo je uvek u trulom i vlaznom liscu, isod klada, panjeva, na senovitom i dubrovitom mestu. Retko je duza od 7cm. Crvene je boje, zivahna i nije krta, a bojom privlacna za ribu. Dobro se odrzava u kutiji ili sanducetu sa mahovinom ili dubretom iz kog su izvadene.

-Ritska crna glista: Veoma je zilava, bez sluzi. Naraste i do 20cm. Tamno je smede gotovo crne boje. Tvrda je. Zivi i razmnozava se u nanosima mulja ili na obalama bara i mrtvaja. Odlican je mamac, narocito za soma i mrenu.

-Zutoprugasta glista: Uglavnom je u stajskom govedem dubretu. Pri dodiru ispusta sluzavu zuckastu tecnost. Retko naraste iznad 6cm. i dobar je mamac u bistroj vodi.

-Durbak, durbok, durdubak: Za soma najbolji mamac, ali i za drugu ribu. Nalik je na pijavicu, mada nije to. Tamno smede je ili crne boje. Naraste i do 20cm. Zivi pretezno u starim nanosima muilja, na poplavljenim podrucjima. Na udicu ga stavljate u komadima a sitnije citave. Zilav je mamac i dobro se drzi na udici.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget