Prirodni mamci

vida reklama

Kako se hrani šaran?

Mit o načinu na koji se hrane šarani, razrešen je na osnovu brojnih istraživanja i posmatranja ribe u njenoj prirodnoj okolini.

U daljem tekstu biće objašnjenjo uzimanje hrane usisavanjem, zatim uzimanje ustima, kao i kombinacija ova dva načina.

 

USISAVANJE
Usisavanje je uobičajen način uzimanja hrane.Odvija se na tako što riba prvo zatvori usta, i ispušta vodu kroz škrge. U usnoj šupljini stvara podpritisak, pomoću kog usisava odredjenu količinu materjala za koji smatra da je moguća hrana. Potencijalnu hranu fiksira jezikom i nepcem, i ako je potrebno dodatno ispere usisavanjem vode. Ukoliko receptori za ukus, koji se nalaze na ribljim ustima, brkovima, po celoj usnoj šupljini i na škrgama, prepoznaju usisani materijal kao hranu, proces `varenja` se nastavlja. Šaran u ždrelu ima ždrelne kutnjake, pomoću kojih usitnjuje hranu ukoliko je potrebno, potom hrana odlazi u creva. Šaran, za razliku od predatorskih riba, nema želudac, pa hrana brzo prolazi kroz probavni sistem.
Ukoliko usisani material nije prepoznat kao hrana, riba ga izbacuje iz usta.
Bitno je znati, da je šaran po svojoj prirodi vrlo radoznala životinja, pa često testira sve što liči na potencijalnu hranu.
Šaran može da usisa hranu sa 4-5 cm udaljenosti i to brzinom od 0.6 m/s.UZIMANJE USTIMA


Takodje prirodan i čest način uzimanja hrane. Na ovaj način lako skidaju hranu sa dna, koja je jače pričvršćena ( školjke, puževi i sl.), kao i hranu sa površine. Riba prilazi hrani ( koja je obično veća ), otvara usta, prislanja ih na hranu, lagano je usisava i guta.
Na isti način riba uzima i mamac sa udice, naročito ukoliko nije imala loše iskustvo u skorije vreme (bila ulovljena ili pobegla sa udice).KOMBINACIJA USISAVANJA I UZIMANJA HRANE USTIMA


Šaran uzima hranu gde god se ona nalazila. Npr. Rije po mulju, ustima formira nešto poput usisuvača, potom kombincijom ove dve tehnike odvaljuje zemlju i mulj. Kasnije tu materiju usisava, u ustima fiksira, detektuje i pročišćuje.
Poznat je i način, kada riba uputi snažan mlaz vode iz usta, prema mekšem ili muljevitom dnu, uskovitla talog sa dna, pa riba posiše lebdeće čestice s hranom.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget