Ribolov

vida reklama

"Bolognese" tehnika

 

Bolonjez tehnika je vrlo slicna tehnici trotinga i waggler tehnici . Ovaj stil ribolova je poreklom iz Italije, te ga mnogi nazivaju i italijanskom tehnikom.


Originalni bolonjez italijanski stapovi su imali relativno mali broj sprovodnika, jer se pojava lepljenja najlona nije manifestovala u suvoj i toploj klimi Italije.
Italijanski stapovi su duzine 5 do 8 m. U uslovima vece vlaznosti, kao sto je recimo engleska klima, stapovi su modifikovani i sa velikim su brojem uskih sprovodnika (i do 20 komada).
Ovi sprovodnici onemogucavaju da se izuzetno tanak najlon ulepi za sam stap. Engleski stapovi su duzine od 5,5 do 6,2 m i cesto nisu teleskopi vec dvodelne i trodelne steke.
Bez obzira na tip stapa izuzetno je bitno da je uraden od lakog i zilavog materijala (karbon), jer se stap pri ovoj tehnici neprekidno drzi u ruci. Na stap se postavlja masinica,koja omogucava da se plovak sa sistemom baci na vece daljine. Plovak se uvek baca nizvodno i na odredenom mestu zadrzava. U toku plivanja plovka nizvodno podizanjem vrha stapa i otpustanjem i namotavanjem strune,
moguce je usporavati brzinu plovka i na taj nacin ga zadržavati ga duže vreme u hranjenoj zoni.

Na masinicu se namotava plivajuca struna, sto je jedna od razlika u odnosu na waggler metod. Idealna debljina strune je 0,20 do 0,22 mm, a ne treba da je deblja od 0,35 mm jer ce otezavati zabacivanje.
Podvez treba da je od 0,15 do 0,18 mm, a za krupnije primerke 0,20 do 0,22 mm. Namesta se u duzini od oko 40 cm i kaci za glavni najlon pomocu vrtilice. Plovci za ovaj metod su specificni sa obaveznom kuglom na vrhu antene, koja doprinosi stabilnosti plovka i povecava njegovu uocljivost na velikim daljinama. Antena je napravljna od plastike, balze ili bambusa. Mogu biti stacionarni i klizni.
Telo bolonjez plovaka je loptasto ili blago cilindricno. Nosivost plovaka je od 5 do 15 g. Najlon se povlaci kroz sredinu plovka i u celoj duzini od plovka do vrha stapa nalazi se u vazduhu, te se tako eliminise uticaj vodenog toka na strunu. Velicina udice zavisi od samog mamca i krece se od 10 do 18.

SistemBolonjez tehnika nema premca kada je tok vode izuzetno jak i brz i kada je potrebno loviti ribu na velikoj daljini (20 do 30 m) u vrlo dubokoj vodi. Sam sistem se može postaviti na dva osnovna razlicita nacina:

· Prvi je da se postavi jedno olovo u masi od 80% ukupne nosivosti plovka, kako bi otislo pravo na dno i ovaj sistem se koristi u vrlo brzim vodama

· Drugi nacin je da se postavi jedno vece olovce mase 50% nosivosti plovka na sredini strune i jos par olovaca ravnomerno rasporedenih izmedu veceg olovca i udice u ukupnoj masi od 50% nosivosti plovka. Ovaj sistem se koristi kada je prezentacija mamca bitna.

Bolonjez tehnika ima prednosti nad waggler tehnikom na mestima gde je potrebno voditi plovak duz obale obrasle trskom, kao i tamo gde postoje odredena plivajuca travnata ostrva. Naime, kako su bolonjez stapovi za 50 do 100% duzi od waggler stapova, samo upravljanje plovkom je olaksano.

Pre pocetka ribolova i u toku istog, mesto treba hraniti od mesta na kojem pecaros stoji pa nizvodno. Nemojte bacati hranu uzvodno.

Najlon treba stalno drzati van vode i blago nategnut sto cete uciniti ako vrh stapa drzite visoko podignutim. Sa vremena na vreme treba prikociti plovak, dodatnim podizanjem vrha stapa. Ukoliko se najlon opusti duze vreme, doci ce do kacenja sistema za dno i plovak ce poceti da tone.

Sve vreme pecanja, treba posmatrati plovak i kontrirati na svaki i najmanji sumnjivi pokret.

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget