Vesti

vida reklama

Drinom plutalo 15.000 "mornara"

Oko 15.000 "mornara" - amatera načičkanih na više od 1.000 čamaca, povezanih traktorskih guma i samo jednom splavu plovilo je danas Drinom 40 kilometara - od Rogačice kod Bajine Bašte do Ljubovije.

regata-drina-2013

Oni su već tradicionalnu Drinsku regatu, koja se svake druge subote u julu od 2001. održava u kraju koji je poznat po prvom srpskom vampiru Savi Savanoviću, prošli za nepunih osam sati.

Napravljene su samo dve pauze - prva kod ušća Trešnjice u Drinu, gde su učesnici kolone plovila, duge četiri kilometra, pojeli 18 kazana čorbastog pasulja s kobasicom, a druga kod etno-sela Vrhopolje.

Prema rečima organizatora, ovogodišnja Drinska regata protekla je kao po loju, odnosno kao po Drini, ali krenimo redom.

Iako je sve je počelo još pre nedelju dana turnirima u malom fudbalu i tenisu, da bi se zagrevanje nastavilo sinoć na stadionu FK Drina u Ljuboviji koncertom Harisa Džinovića i Đorđa Davida, ono zbog čega se 15.000 ljudi spustilo na Drinu dogodilo se danas.

Lađevčani, Zvorničani, Šapčani, Užičani, Lozničani, Novosađani, Beograđani... svi su se, grleći pakete piva, sokova i mesa pripremljenog za roštilj, spuštali ka čamcima ukotvljenim u Rogačici.

Dolazile su čitave ekipe, jedna je "Ekipa na sve spremna", druga natpisom na majici je poručivala "Da se ne ljubimo", treći su bili iz "Fabrike za pocinčavanje Srebrenica"...

Dok je s razglasa treštala "Prazna čaša na mom stolu", prodavci šešira i majica "Drina je zakon" i "Drinska regata" spuštali su cene svojih proizvoda sa 600, na 500, na 400, ma koliko daš dinara.

Čamci nisu bili na prodaju, ali jesu za iznajmljivanje, naravno, ukoliko se izdvoji između 150 i 200 evra za ceo dan.

regata-drina-2013-s1

Malo po malo, učesnici su pristizali, ulazili u čamce, ubacivali pakete hrane i pića, a onda prasak - tri gusara iz Kraljeva hicem iz topa tradicionalno su označili početak regate. Kolona je krenula...

Nije se odmaklo ni nekoliko metara od starta, a počela je muzika sa čamaca. Na jednom je bio trubački orkestar, zasvirali su "Marš na Drinu", na drugom zvučnici s kojih su dopirali najveći hitovi istočnjačkog melosa, na trećem manuelna sirena za uzbunjivanje. Neko je smatrao da je sirena odlična ideja u suprotstavljanju huku reke. Nije muzika, ali jeste dobar i glasan način da se pažnja skrene na nekolicinu momaka u čijem se čamcu nalazila.

Kako i dolikuje, muzika mora da bude ispraćena i ićem i pićem. Raspaljeni su roštilji, jagnjetina, ćevapi, kobasice šire neodoljiv miris. Nazdravlja se, uglavnom, pivom, ali u pokojoj ruci nađe se i po "crni" i "žuti" sok, kao i flašica s vodom.

Za bezbednost učesnika bili su zaduženi policija, žandarmerija, ronioci, spasioci, služba Doma zdravlja, redari na kopnu, pa čak i helikopter.

Svaki njegov prelet učesnici regate otpozdravljali su visokopodignutim limenkama piva, ređe sokom, a nikako vodom.

Raspoloženje regataša, pored povremenih radoznalih očiju meštana, sa obale je nadziralo i drveće koje ipak nije želelo samo da bude nemi posmatrač - krošnjama se kačilo za brojne suncobrane sa čamaca koji su se previše približili obali. Nažalost, nije primećeno da je neka posada poželela da primi takvog slepog putnika.

Mornari-amateri veoma brzo su uspevali da se iskobeljaju iz grana usamljenih stabala ostavljajući ih na obali da čekaju sledećeg neveštog kapetana da im se približi.

regata-drina-2013-s2

Kada je reč o veštini upravljanja, ako se računaju regataši s čamcima bez motora, bilo je manje i više uspešnih. Pojedini su vešto obilazili stene, dok su se drugi, poput automobila u luna parku, odbijali o druge "drinoplovce".

Žene, kojih je bilo barem četiri ili pet puta manje od muškaraca, nisu se libile da zaveslaju, niti su se dale zastrašiti pred bržim delovima reke.

Iako je jednakost vladala kada je reč o polu veslača, vrsti ispijenog piva i pojedenog mesa, kriterijumi nisu bili jednaki kada je reč o putnicima koji završe preko palube. Povik "čovek u moru", u ovom slučaju u reci, doslovno je shvatan, pa su tako u čamce vraćani isključivo ljudi.

S druge strane, ispijene limenke, plastične flašice, usamljene papuče ostajale su da plutaju Drinom i da se nadaju da će ih struja dovesti do obale, dok su njihovi vlasnici gledali ka ušću sa rekom Trešnjicom.

Vreme je poslužilo učesnike ovogodišnje regate, pa iako biti mokar nije bilo obavezno, pokoja kap hladne Drine dobro je prijanjala na vrelu kožu.

Oni koji su poslušali savete medicinskih radnika da se tokom leta unosi što više tečnosti, pritisak svoje odluke posle nekog vremena osetili su na bešici, zbog čega su kapetani morali da pristaju uz najbliži žbun.

Lepšem polu ovaj izlet u prirodu malo je teže padao, jer su u potrazi za intimnijim toaletom morale da se probijaju kroz žbunje, ali to je cena parole "kada si u prirodi ponašaj se prirodno".

Na Drini novac danas nije igrao značajnu ulogu. On se nije mogao popiti niti pojesti.

Socijalna interakcija zato se svela pre svega na robnu trgovinu - dva piva za plazmu i četiri šljive od kojih je jedna, zahvaljujući nespretnim šakama, završila u reci.

Dalo se primetiti i da je pređena kilometraža upravo obrnuta entuzijazmu mornara-amatera. Veselje, neuspešan pokušaj pevanja ili, gledano iz drugog ugla, uspešna demonstracija urlanja, polako se pretvarala u dremku i izležavanje nakon pređenih 10, 15 ili 20 kilometara. Ko kaže da nije tačna ona stara izeka "reka smiruje".

Inače, od plovila danas je bilo moguće videti samo jedan splav, izgrađen dasku uz dasku. Ostali "splavovi" ipak su bili čamci, gumeni, metalni...

Organizatori, policija, redari, medicinske službe i većina učesnika danas su zaslužili svaku pohvali za duh i ponašanje tokom regate. Pokazali su osmehe, lepo raspoloženje, želju za druženjem.

Ona manjina, koja je u školi i roditeljskom domu propustila lekciju o zaštiti životne sredine, imaće godinu dana da tu lekciju nauči i utvrdi kako bi na sledeću regatu došla spremna da pomogne Drinskoj regati da još jednom bude manifestacija koja se ne sme propustiti u turističkoj ponudi Srbije.

Izvor : b92.net , foto : Tanjug

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget