Vesti

vida reklama

Unapređenje vodnog transporta robe.

Pomoćnik ministra saobraćaja Mirjana Trifunović izjavila je danas da je predvidjeno da se obim vodnog transporta u Srbiji do 2027. godine poveća za 30 odsto.

Ona je na okruglom stolu "Reke Srbije: kako do efikasnijeg vodnog transporta", koji je u Beogradu organizovalo Ministarstvo saobraćaja, kazala da je u Srbiji trenutno nedovoljno iskorišćen potencijal vodnih puteva, precizirajući da je procenat prevezene robe u 2011. godini bio 8,69 odsto.
Prema rečima Trifunovićeve, robni promet na Dunavu u Srbiji čini 80 do 90 odsto ukupnog prometa robe na svim unitrašnjim vodnim putevima i prema statističkim podacima u 2011. bio je veći za 11 odsto, dok je te godine u Evropi na Dunavu promet robe pao za oko 10 odsto.
Ona je dodala da je vodni transport veoma ekonomičan, naglašavajući da je to najčistiji vid transporta i da ima najmanju potrošnju pogonske energije i potrebne količine materjala za gradnju prevoznih sredstava.
"Jedan evro uložen u plovne puteve ekvivalentan je 1,83 evra uloženih u drumske puteve, a 6,57 evra u železnicu", kazala je Trifunovićeva.
Da bi vodni transport bio efikasniji, kako je kazala, potrebna su "lobiranja" za njegovo veće korišćenje, zakonodavne i institucionalne reforme, ali i rehabilitacija plovnih puteva i unapredjenje vodne infrastrukture i oživljavanje brodarstva.vodni transport 2013
Prema njenim rečima, za unapredjenje vodne infrastrukture i rehabilitaciju plovnih puteva do 2027. godine je predvidjeno ukupno 81 projekata vrednosti 345,1 miliona evra, od kojih se 29 odnose na Dunav, 13 projekata na Savu, devet na Tisu, a 30 projekata na kanal Dunav-Tisa-Dunav.
Ona je potsetila da je u toku uvodjenje rečnih informacionih servisa na Dunavu i Savi čija je vrednost 11 miliona evra, vadjenje potopljenih objekata iz priobalja Dunava, Save i Tise, pretraživanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Dunava i priprema tenderske i projektne dokumentacije za hidrogradjevinske radove na kritičnim sektorima na reci Dunav kojih ima 24.
Direktor Uprave za utvrdjivanje sposobnosti brodova za plovidbu Slobodan Milošević kazao je da je trenutno u Srbiji registrovano 939 brodova unutrašnje plovidbe, od kojih su 643 stalno ili povremeno aktivni, kao i da 311 brodova ima trenutno važeću dosvolu.
Prema njegovim rečima, prosečna starost brodova u Srbiji je oko 42 godine zbog čega su troškovi njihove eksploatacije veoma veliki, ali, kako je naglasio, "tehničko stanje flote je još uvek zadovoljavajuće".
Milošević je dodao i da će svakodnevnim podizanjem standarda i potrebama za uskladjivanjem sa regulativama Evropske unije, 83 odsto flote Srbije postati neupotrebljivo.
Rekonstrukcija i gradnja nove tankerske flote, kao i oživljavanje kontejnerskog saobraćaja, kupovina novoizgradjenih brodovai na lizing, kako je naglasio, neka su od mogućih rešenja, ali neophodno je i veće učešće države, "jer bez toga nema pomaka".
Na današnjem skupu rečeno je i da je EU u poslednjih sedam godina u plovne puteve Srbije uložila oko 100 miliona evra. Od 36.000 kilometara evropske vodne mreže, Srbiji pripada 1.680 kilometara unutrašnjih vodnih puteva.

Izvor : Beta

19.mart 213.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget