Naslovna

R I N U S  PORTAL JE  POSVEĆEN SVIM LJUDIMA KOJI VOLE DA SVOJE SLOBODNO VREME PROVODE NA VODI ILI PORED NJE. SVIMA VAMA KOJI PLOVITE , PECATE ( ILI ŽELITE DA POČNETE ) ŽELIMO SRDAČNU DOBRODOŠLICU !  

BAVIMO SE PROMOCIJOM RIBOLOVA I NAUTIKE , RIBOLOVNIM I NAUTIČKIM TURIZMOM , EKOLOGIJOM I EDUKACIJOM MLADIH...   

INFO CENTAR

honda

zimovnik narval

vida reklama

Jezero Perućac čiste od otpada.

Opština Bajina Bašta i ovog proleća angažovala je značajna sredstva i ljudstvo, uključujući i specijalni brod kako bi očistila "plutajuće deponije" sa jezera Perućac.

Opština Bajina Bašta i ovog proleća angažovala je značajna sredstva i ljudstvo, uključujući i specijalni brod kako bi očistila "plutajuće deponije" sa jezera Perućac.
Otpad se, po rečima nadležnih, stvara u gornjem toku reke Drine na njenom putu kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku i Srbiju a problem je na jezeru najizraženiji početkom proleća, kada je i vodostaj reka, usled padavina i otapanja snega najviši.
Ekološki inspektor Dragana Ivanović kaže da je Bajina Bašta ove godine izdvojila tri miliona dinara za finansiranje preventivnih i sanacionih programa zaštite životne sredine, "u koje spada i uklanjanje otpada na jezeru Perućac".
Ona je rekla Tanjugu da su sredstva obezbeđena iz naplate ekološke takse i da su na čišćenju jezera trenutno angažovani i građani koji pomažu radnicima komunalnog preduzeća.
"Angažovano je pet čamaca i specijalni brod koji prikuplja otpad", rekla je Ivanišević ocenivši da je to nedovoljno, "jer je ovo međunarodni problem koji ne može sama da reši opština Bajina Bašta".

perucac-otpad-s1 perucac-otpad
Ona je navela da su zato, početkom aprila iz opštine upućeni dopisi svim nadležnim inspekcijama koje kontrolišu deponije na obalama reka koje se ulivaju u Drinu ili na samoj Drini da se uključe u rešavanje ovog problema.
Od početka aprila sa površine jezera prikupljeno je oko 4.000 dzakova plastične ambalaže i 700 kubika drvne mase a te plutajuće deponije, uz riblji fond, ugrožavaju i rad hidroelektrane Zvornik
Deponije na površini vode, koje su često i do metar visine, ne prave velike probleme hidroelektrani Bajina Bašta, kaže za Tanjug Radisav Matić iz Drinsko-limskih hidroelektrana, dodavši da veći problem otpad pravi hidrelektrani Zvornik.
On je objasnio da hidroelektrana Perućac nije prelivna brana, "tako da se sav površinski otpad ovde zadržava" upozorivši da "podvodni otpad, koji najčešće čine stabla drveća, može da izazove probleme".
"Veće probleme ovaj otpad pravi elektrani Zvornik, zbog čega često dolazi do zaustavljanja agregata kako bi se očistile predturbinske rešetke, na kojima se nagomilava otpad i dovodi do smanjenog protoka vode", kaže Matić.
Ribolovci koji svakodnevno pecaju na jezeru Perućcu kažu da je najgore u periodu kada su obilne kiše, "kada je od velikih količina otpada gotovo nemoguće pecati".

 Tanjug
   28. april 2013.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget