Potencijal i razvoj

vida reklama

Šansa koju Srbija ne koristi

Dunav, Sava i Tisa imaju međunarodni režim plovidbe, a delimično su plovne još dve reke - Velika Morava i Tamiš. Plovidba je moguća i na pojedinim jezerima.

Reka-sava-nautika

Sa 2.000 kilometara plovnih puteva, od kojih su tri reke u međunarodnom režimu plovidbe, Srbija ima velike neiskorišćene mogućnosti za razvoj nautičkog turizma, zaključeno je na okruglom stolu, održanom u okviru Sajma nautike.

Istaknuto je da Dunav, Sava i Tisa imaju međunarodni režim plovidbe, delimično su plovne još dve reke – Velika Morava i Tamiš, a plovidba je moguća i na pojedinim jezerima. Pored kružnih putovanja brodom, moguća je individualna plovidba vlasnika brodova na rekama i jezerima, kao i iznajmljivanje brodova i jedrilica.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Zoran Radmilović naveo je da za Srbiju predstavlja problem nedostatak finansijskih sredstava, ali da je ipak loša organizacija u upravljanju najveća prepreka u oživljavanju i održavanju plovnih puteva.

Neophodna je edukacija stanovništva u priobalju i podizanje ekološke svesti, kazao je on, pohvalivši pokušaj oživljavanja Tamiša.

On je dodao da se mora shvatiti da je korišćenje voda višenamenska oblast, koja nije vezana samo za nautiku i turizam, već i za poljoprivredu, transport i industriju.

reka-nautika-srbija  srbija-nauticki-turizam

Predsednik Udruženja nautičara "Dunavski propeler" Krsta Pašković predočio je da mora da postoji bolja i direktnija veza lokalnih samouprava sa nadležnim institucijama i ministarstvima, kako bi se programi lakše realizovali.

Predstavnik Grupacije za nautiku i turizam Privredne komore Srbije Ðorđe Radovanović je istakao da ne postoji podrška nadležnih insitutucija, već samo spoticanja na svakom koraku i borba sa sporednim stvarima.

On je naveo da ni sami nautičari nisu dovoljno informisani o situaciji na rekama dalje od svoje obale i istakao neophodnost promocije svega što može da se vidi i doživi na rekama. Ljudi koji odlučuju za nautički turizam nisu dovoljno edukovani i već 20 godina traje borba bez rezultata.

 

(Tanjug , foto : Marko Todorović,Tanja Valič,Nenad Milošević)

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget