Jezera

vida reklama

Markovačko jezero


markovacko-jezero

Markovačko jezero je nastalo izgradnjom brane na reci Košarnoj 1969 godine. Tom prilikom je stovereno jezero dugačko oko 1500 metara i široo oko 200 metara (na pojedinim mestima), duboko (u to vreme) i do 12 metara.

Udaljeno udaljeno 6 kilometara južno od Mladenovca. Nalazi se na putu Mladenovac – Aranđelovac, Topola. Poslednjih godina uočene je problem taloženja mulja (najviše kod brane, gde je inače i najveća prosečna dubina na jezeru), tako da najveća dubina sada iznosi negde oko 7 metara. Ovo uopšte nije neuobičajeno za akumulaciona jezera, pogotovo što rečica Koašrna svake godine unosi na proleće dodatne količine vode i zemlje (mulja).
Biljni i životinjski svet je prilično bogat. Markovačko jezero nastanjuju sledeće vrste riba: Šaran, Som, Štuka, Smuđ, Deverika, Amur, Tolstolobik, Babuška, Crvenperka, Bodorka, Kaugler, Bandar i na žalost Sunčica i Cverglan. Prethodne godine se mnogo uradilo na izlovljavanju Cverglana iz Markovačkog jezera. Ulovljeno je oko 4 tone cverglana (više o tome pročitajte ovde). Stanovnici priobalja su divlje patke, veliki gnjurac, bela i siva čaplja, crna liska, rode a okolnih šuma zec, fazan, prepelice, u par navrata su viđeni i srndaći.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget