Jezera

vida reklama

Ludaško jezero


Ludaško jezero nalazi se 12 km istočno od Subotice a na 7 km udaljenosti od puta E-75, prema Horgošu. Dužine je oko 6 km, a površine 387 ha. Okruženo je naseljima Hajdukovo, Noša, Ludaš i Šupljak. Nastalo je za vreme ledenog doba pod uticajem vetra. Jedno je od najočuvanijih jezersko-barskih ekosistema u stepskoj zoni u Evropi i centar biološke raznovrsnosti u kojoj opstaju brojne retke, endemične i reliktne biljke. Ludaš je ornitološka stanica pa je zahvaljujući tome stavljen pod poseban vid državne zaštite. Medju pticama izdvajaju se ridja i žuta čaplja, bukavac, barski petlovan, mali barski petlić, vodomar, modrovoljka,... Najpoznatiji sisari su: zec, srna, divlja svinja i vidra. U jezeru takodje živi oko 20 vrsta riba od kojih i srebrni karaš i zaštićeni čikov.

Oko jezera postoje objekti od posebne kulturno istorijske i arheološke vrednosti.
Tako osim eko turizma, ovde se razvija i etno turizam jer možete odsesti u tradicionalnim kućama ili salašima, učestvovati u lokalnim manifestacijama, piti vina sa peska ili uživati u tradicionalnim specijalitetima.

Na levoj obali jezera smešten je stogodišnji ambijentalno uredjen Rokin salaš. Salaš je od davnina mesto okupljanja gde su se kuvali paprikaši, prodavala riba itd. Salaš poseduje vrednu etno zbirku od oko 800 autentičnih predmeta kojima su se nekada ljudi služili.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget