Jezera

vida reklama

Stari Begej - Carska bara

 


Kompleks Stari Begej-Carska Bara predstavlja specijalni rezervat prirode koji se nalaze na UNESCO-voj listi medjunarodno značajnih staništa.

Nalazi se u srednjem Banatu, 17 km jugozapadno od Zrenjanina, u medurečju Tise i Begeja. Specijalni rezervat prirode obuhvata površinu od oko 1600 ha i predstavlja prostor od svetskog značaja prvog reda. Ptice, kojih ovde ima preko 150 vrsta, daju ovom rezervatu glavno obeležje. Ponekad na prosotoru Carske bare ima i do 2000 aktivnih gnezda. Medju njima ima i veoma retkih i ugroženih vrsta kao što je na primer carska čaplja – jedinstvena u Evropi. Carska bara predstavlja najveći rezervat čaplji u Evropi.
Osim ptica, ovaj relativno mali vodeni prostoru bogat je i mnogim vrstama ribe: šaran, štuka, som, bandar, sverglan, smudj, tostolobik, amur, kečiga. Unutar granica ovog kompleksa moguć je sportski ribolov, ali samo na odredjenim prostorima. Vodene površine, za sportski ribolov, nalaze se u sklopu Ribolovačkog gazdinstva – Ečka, koji je najveći prirodni ribnjak u Evropi, kao i na području Starog Begeja.
Turistima, pored vožnje specijalnim brodom, preporučujemo i sportski ribolov, vožnju fijakerom, kupanje, jahanje ili posmatranje celog regiona iz ptičije perspektive – iz aviona ili motornim zmajem.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget