Jezera

vida reklama

Deliblatsko jezero


U Južnom Banatu, izmedju reka Tamiša, Dunava i zapadnih padina Karpata prostire se jedinstvena peščara – Evropska Sahara – Deliblatska ili Banatska peščara. U ovom specijalnom rezervatu prirode može se naći 40 biljnih i 200 životinjskih vrsta. Dugačka je oko 35 km, a široka oko 11 km. Prostire se kao elipsa u pravcu jugoistok-severozapad a prosečna nadmorska visina je 138 m. Od početka 19.veka peskoviti teren se pošumljava četinarima, bagremom i topolom. Danas je pošumljeno više od polovine površine Deliblatske peščare i neki delovi su bogata lovna područja. Impozantna veličina peščare, njena lepota i stalno smenjivanje boje cveća, lišca, prizemne i drvenaste flore, čine ovaj dinski reljef izuzetno privlačnim za turiste. Zbog velikog broja retkih biljaka i velikog broja ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi.

Zahvaljujući svim svojim vrednostima zaštićena je i predstavlja jedan od tri specijalna rezervata prirode u Vojvodini.

 

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ’’KRALJEVAC’’

Južnobanatska lesna zaravan je rečna dolina, kroz koju je nekada verovatno tekla i reka Obzovik. Danas se pod tim imenom ljuljuška na vetru prelepa bara, opasana trskom, kroz koju jezde, jedna za drugom patke. Pomenuta reka nastala je pre pešcare, još u ledenom dobu, kad nije bilo peska. Onda je to bilo podrucje tundri, patuljastih vrba, što danas karakteriše Arktički pojas.

deliblatoDanas je ovo zaštićeno prirodno dobro: ’’Deliblatsko jezero, Vašarište i Obzovik’’. Na ovom mestu se gnezde močvarne ptice, raše i kormorani koji su svetski ugrožene vrste,razne vrste insekata, gmizavaca, orlova, tekunica kao i slepo kuče koje je takodje na crvenoj listi ugroženosti. Jedino ovo područje udomljuje stepskog skočimiša, kojeg nema nigde u svetu.

Kraljevac je dragoceno odmorište pticama u zimskom periodu i tokom prolećnih i jesenjih migracija. Blagodareci izvorima, delovi vodene površine ne mrznu ni pri najvećim zimama, što posebno pogoduje kormoranima, jatima pataka, gusaka i labudova.

Ono na šta smo posebno ponosni na jezeru Kraljevac je pojava paprati i lokvanja, što je odlika isključivo čistih voda. Ovog rastinja je iz godine u godinu sve više, a zdravu floru i faunu upotpunile su i vidre. Kuriozitet jezera Kraljevac je i plutajuće ostrvo, površine dva hektara. Treba napomenuti da ovih ostrva u našoj zemlji ima još samo na Vlasinskom jezeru.

POVRŠINA PRIRODNOG DOBRA

Površina prirodnog dobra je 264,30 ha. Na zašticenom prirodnom dobru izdvajaju se zone režima I, II i III stepena zaštite.

Deliblatsko jezero je površine 162 ha

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget