Ribolovački pribor

vida reklama

Štapovi za ribolov

Pre početka ovog teksta odmah da razjasnimo osnovno pravilo vezano za štapove, NE POSTOJI UNIVERZALNI ŠTAP za lov svih vrsta ribe.

 

stapovi-ribolov

 

U zaista pravoj šumi štapova koji se mogu pronaći u našim prodavnicama riboopreme prava je umetnost izabrati ono što vam je potrebno. Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor, za koju ribu, koja marka, koja akcija, ali kada mladji ribolovci udju u radnju njima stvarno treba pomoć. Ovaj tekst je namenjen prvenstveno njima.

Štapove možemo podeliti u tri osnovne kategorije: lake, srenje i teške. Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška.

Rade se i specijalni štapovi za mušičare koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su savitljivi.
Materijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, mi ćemo izdvojiti grafitne štapove. Cena štapa je usko vezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa. Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita. NAPOMENA: Grafitni štapovi su odlični provodnici struje, tako da nikako ne preporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.
Karike (provodnici) se prave od najrazličitijih materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamenite. U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući.
Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?
Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe. Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog Savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.


-Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mladjim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).
-Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu izmedju lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.
-Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, redje teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-200gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.
Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.

 

Tehnike

Bolonjeze tehnika predstavlja tehniku lova posebnom vrstom štapova-bolonjeze. To su u stvari unapredjene pecaljke kojima su dodati sprovodnici, halter i mašinica, tako da ima mnogo veće mogućnosti što se tiče daljine zabačaja i borbe sa krupnijim ribama. Bolonjez je nezaobilazan rekvizit na tekućoj vodi pogotovo rekama nešto bržeg toka. Najčešće korišćene dužine ovih štapova su od 5-7 metara.Meč tehnika je još jedna tehnika lova uz korišćenje mašinice. To je moderna tehnika koja ima velike mogućnosti primene lova na svim tipovima terena i svih veličina riba. Ima mogućnosti dalekih zabačaja kao i korišćenje vegler i klasičnih plovaka u fiksnim i kliznim varijantama. Meč štapovi su trodelni štapovi sa gusto postavljenim sporvodnicima koji omogućavaju lagane i daleke zabačaje. Štek tehnika je vrhunac plovkaroškog zanata. To su štapovi iz delova-segmenata, slični pecaljkama ali se za razliku od njih ovde delovi navlače-naštekavaju jedan na drugi. Vršni delovi se zovu top setovi i mogu biti iz dva ili više delova. Dužina top seta treba da odgovara dužini sistema. Unutar top seta montira se gumica koja vrši izuzetno efikasnu amortizaciju. Prednosti štek tehnike u odnosu na ostale su višestruke-veoma se precizno zabacuje (skoro u istu tačku), korišćenjem kup kita takodje precizno hrani i to brašnastom prihranom, zrnastim i drugim mamacima (crvići, peleti, seckane gliste, kasteri), veoma se lako koči sistem i plovak je uvek pod kontrolom, lako se kontrira, veoma je dobra amortizacija ulova pa se mogu pecati veoma krupni komadi . Ograničenje kod šteka se ogleda u dužini štapa, neophodnom slobodnom prostoru iza ribolovca, količini opreme i ceni. Ova zadnja stavka je relativna pošto su kvalitetni štekovi dostigli prililčno niske cene.Savetujemo Vas da postepeno ovladate prvo jednom pa tek onda da se posvetite drugoj tehnici. Prvo naravno naučite da lovite na pecaljke, a kada to usavršite možete preći na nešto drugo. Plovak će vam uvek pružiti dinamiku i poseban doživljaj koji druge tehnike ne mogu da vam pruže.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget