Varaličarenje

vida reklama

Koliko je važna dobra vibracija?

Svi mi osetimo razna podrhtavanja, vibracije oko nas i čulom vida i sluha odredimo kakvo je poreklo te vibracije i ko je proizvodi.

vunjak-vobler

Onog trenutka kada zatvorimo oči i začepimo uši nećemo imati pojma ni šta vibrira ni odakle dolazi ta vibracija.Sve ovo što mi ne možemo ribe ne da mogu, nego osjećanje vibracije im omogućava lakše kretanje kroz vodu, određivanje položaja drugih tjela i predmeta u vodi, i to bez korišćenja čula vida i sluha. Za ovakav osjećaj kod riba je kriv organ pod imenom BOČNA LINIJA (linea lateralis; eng. LATERAL LINE). Bočna linija je skup tečnošću ispunjenih cjevčica koje se nalaze ispod krljušti ribe.Vidljiva je sa obe bočne strane ribe i proteže se od glave do repa. Sastoji se od niza malih otvora koji su sa kratkim vertikalnim cjevima povezani sa cjevi koja se proteže duž cijelog tjela ribe. Sistem bočne linije je povezan sa nervnim kvržicama koje su gusto raspoređene po glavi, škrgama i ustima. Ni najfiniji talasi, najmanje vibracije ne mogu proći neopaženo ovom čulu. Ona ribama daje mogućnost da odrede smer vodotoka, pziciju potencijalnog neprijatelja te da lakše lociraju plen.

Veliku važnost bočna linija ima kod ishrane grabljivih vrsta riba, baš zbog činjenice da pomoću nje lakše lociraju plijen. Razne vrste riba koje su na "meniju" grabljivicama kao što su: mladica, štuka, smuđ, bandar, bas (pastrmski grgeč)...,proizvode različite vibracije po kojima ih ribe uz pomoć bočne linije razlikuju. Najvjernije imitiranje plijena (kedera) od vještačkih varalica imaju vobleri. Oni proizvode gotovo identičnu vibraciju ribe koja je lovina drugim grabljivicama .

mladica-vunjak-vobler  vunjak-lures  vunjak-varalice

Osvrnuću se malo na neke vrste riba koje se kod nas love na voblere. Na prvo mesto bih stavio mladicu.To je salmonidna vrsta ribe, vretenastog oblika koja nam dolazi iz porodice lososa. Poznata je pod nadimkom "DUNAVSKI LOSOS". Sam naziv dunavskim losos nam daje do znanja da je nekad dok Dunav nije prešao na režim industralizacije dvadesetog veka (prosto rečeno ponestalo mu dovoljno kiseonika) obitovala u njegovim dubinama. Zbog zagađenja vode i manjka kiseonika povukla se u čistije rijeke dunavskog sliva kao što su : Sava (gornji tok,Slovenija), Una, Drina... Veoma agresivno napada plijen a uz to je i veoma oprezna i bira šta će da jede.Vobler je jako interesantan mamac za njen lov.

Pored boje koja bi trebala da bude što vjernija ribi koju ova riba lovi, vibracija je jedan od presudnih faktora za dobar ulov. Moja preporuka kao proizvođača voblera je širok rad varalice, a pri svemu tome trebalo bi da se varalica gega lijevo-desno neskrećući sa pravolinijske putanje kretanja. Ovakav vid kretanja proizvodi veoma interesantnu za nju vibraciju. Vobler za lov po noći treba da ima zvečku.

Vunjak-vobleri-srbija  vunjak-vobleri
Štuka, riba usamljenik koja žestoko brani svoju teritoriju od bilo kakvog uljeza, takođe vrlo često napada voblere koji imaju vibraciju koja je njoj po volji. Ona takođe svoj plen napada agresivno i munjevito. Voli širi rad voblera Interesantan vobler za nju bi trebao da bude jednodelan zdepastog oblika dužine do 9 cm, I dvodelni vobleri do 15cm. Vibraciju koju proizvode ovakvi vobleri sa širim radom pokreću u njoj predatorski nagon.
Smuđ, riba iz porodice grgeča je malo "finija" od mladice i štuke jer je njen izbor sitnija vibracija, vise ulova, mada je dosta krupnih smudjeva ulovljeno na voblere sa krupnijom vibracijom.Pored silikonskih varalica, na njenom jelovniku je veoma često i dobro uštelovani vobleri sa sitnom vibracijom. Vobleri bi trebalo da budu vretenastog oblika dužine 7-9cm. Sa ovakvim voblerima ne bi trebalo da imate većih problema za ulov smuđa.
Možda bi tekst bio nepotpun ako ne bi pomenuli soma, neman iz tamnih dubina. To je riba
Ferari, od 0-100 za 3 sekunde, malo slikovito ali istinito, ona ima najbrži napad na svoj plen od svih rečnih grabljivica. Vibracija je jako iritira preko bočne linije i brkova na glavi.Od voblera voli zdepastije (kruškolike) dužine od 9-12cm, jednodelne i dvodelne. Iritira ga široka vibracija sa primjesama sitnije koju proizvodi (pored zvuka) zvečka, koju treba da imaju vobleri sa kojima idemo da lovimo soma. Zvečka može ponekad da bude presudna u lovu kako soma tako i mladice, jer ako ne proizvodi određeni ton i vibraciju koja se stvara udaranjem kuglice o zidove zvečke bacanje voblera može biti uzaludan i mukotrpan posao bez zapaženih rezultata.
Zaključak ovog teksta bi bio, za naše zadovoljstvo i dobar ulov potrebna je dobra vibracija.
Na kraju želim Vam BISTRE VODE u ribolovu, neka vaš ego zadovolji uhvaćena riba, a vi njoj to zadovoljstvo uzvratite tako što ćete je slikati i pustiti nazad u vodu.

Zoran Vunjak

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget