Ribolov Grabljivica

vida reklama

Iskustvo u posmatranju vode

Posvetiti malo vremena detaljnom posmatranju vode na kojoj se lovi pre početka ribolova, može itekako uticati na njegov ishod...

vodostaj-ribolov-temperatura-1

Aktivnost grabljivica između ostalog uveliko zavisi od uslova na vodi na kojoj se lovi,odnosno njenoj temperaturi, nivou i boji.
Što se temperature vode tiče,naravno ona zavisi od meteoroloških uslova,sunca, kiše i vetra,ali najviše od temperature vazduha.
U rekama,zbog vodenog protoka,temperatura je prilično ujednačena u svim slojevima vode. Osim u proleće kada tragaju za mrtvim rukavcima i uvalama gde će se mrestiti, ostatak godine ribe grabljivice moraju se neprestano prilagođavati temperaturnim varijacijama.
Za ribolov,najgore su nagle promene.Na primer,iznenadni pad temperature vode u većini slučajeva grabljivicama zatvara apetit.Potrebno je tada čekati dva do tri dana pre nego što počnu ponovno normalno da se hrane.

Za razliku od tekućica, u stajaćicama se mogu uočiti velike razlike u temperaturi vode zavisno od dubine.Leti na primer voda na površini može dostići 20°C dok 20 metara dublje ona retko prelazi 10°.Zimi, situacija je obrnuta:površina ribnjaka i jezera često je zamrznuta,dok se na dubini od dvadeset metara temperatura može održati na 10°.

vodostaj-ribolov-temperatura-2   vodostaj-ribolov-temperatura-3
Zahvaljujući redovnom merenju temperature pri svakom izlasku u ribolov, ustanovili smo da se najpogodnija termička zona manje više tokom cele godine i za skoro sve ribe grabljivice nalazi na temperaturi vode od 13° do 16°C.

I nivo vode utiče na aktivnost grabljivica, posebno smuđa.U rekama,kada vodostaj naglo opadne,smuđevi kreću u potragu za dubokim mestima kao i svim izvorima sveže vode bogate kiseonikom,kao što su ušća potoka ili mesta ispod brana.Za vreme porasta vodostaja usled prolećnih i jesenjih kiša,prehrambena aktivnost smuđeva uveliko se povećava.Što voda više raste,sve je manje raspoloživih mesta najčešće blizu obale a na svakom mestu broj riba je veći.Ovaj fenomen naročito je uočljiv za vreme porasta voda.
Što se tiče boje vode,iskustvo je pokazalo da štuka više voli prirodno zatamnjene od svetlih voda.Ali, u prljavim vodama usled jesenjih kiša na primer,retko kada dobro grize,za razliku od smuđa koji je tada vrlo aktivan i čini se puno manje oprezan nego što je to slučaj u bistrim vodama.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget