Ribolov Grabljivica

vida reklama

Balerina - slobodni ili fiksni sistem?

Pecanje štuke balerinom može se izvesti na dva načina. Jedan način je sa usidrenom balerinom, a drugi je sistem slobodne balerine.Odmah da napomenem da su oba sistema dobra, ali bih rekao još po nesto o uslovima lova, na koje bi kolege ribolovci trebalo da obrate pažnju.

balerina-ribolov-srbija

Počeću od sistema sa usidrenom balerinom.Svima je poznato kako je ceo sistem montiran, a i ime mu kaže usidren.Znači olovo na dnu, tolike težine da sistemu sprečava kretanje.Pokretan je samo mamac t.j. živa ribica, kojoj smo preko trostruke virble omogućili kretanje oko ose glavnog najlona.E sada pitanje,da li je to dovoljno ako uzmemo u obzir da je predvez ili sajlica, dužine oko 30cm.Znači da njeno puno kretanje u krug iznosi 60 cm. Pitanje je, ako smo ubacili u neku rupu u drezgi, trski, ili lokvanju, da li je dužina sajlice ili predveza, dovoljna da naš mamac odnosno ribica izazove štuku.Još i ako pod vodom,što ribolovac često i ne vidi, ima podvodnog rastinja pa postoji mogućnost da se ribica još i zavuče pod i u nešto.E na to sam hteo da ukažem,na tu sprečenost i statičnost naseg mamca kada ribolovac jednom zabaci i čeka.stuka-sistem-balerina

Ribolov na sistem slobodne balerine, dozvoljava i omogućuje da se naš mamac kreće.U tome i jeste poenta., kretanje mamca i ispitivanje što većeg prostora, za koji smatramo da može doneti ulov.Na barama, kanalima,čak i sporotekućim vodama, sistem sa šetajucom balerinom ima prednost.Još ako vam se na udici nalazi veći, krupniji mamac, tačno ćete znati i kada je ušao u travu i kada beži od grabljivice. Sa njim možete prečesljati teren koji se meri kvadratnim metrima, za razliku od sistema koji je usidren.Još nešto, dešavalo mi se da pecajući na usidren plovak upecam komad dva i onda ništa, tajac.Verovatno zbog toga što sam upecao one grabljivice kojima je tu i bilo mesto, a poznato je da sve one imaju svoje teritorije.Pecajući na sistem slobodne balerine, moraćete da po nekoliko desetina puta ustanete i ponovo zabacite.Mamac će vam prići blizu, otići ce u gustu trsku itd.Ali to i jeste ono glavno što je i različito kod ova dva sistema.Usidrenom sistemu bih dao prednost onda, kada štuka juri i traži bilo šta što bi mogla da pojede, kada je stalno u pokretu i kada je verovatnoća da će uočiti naš mamac velika. stuka-balerina-sistemiAli iskreno puno,puno puta sam ja morao da tražim nju, a retko mi se dešavalo da ona nadje moje mamce sa usidrenom balerinom.Pa i varaličari, ne bacaju stalno i svo vreme u jednu te istu tačku.I oni se pomeraju i bacaju i levo i desno od sebe, i bliže i dalje.Ali to je već neka druga priča.

Evo i konkretnog primera. Mesto kanal DTD. Pecali smo štuku moja dva sestrića i ja. Prvo smo se dobro namučili da upecamo mamce, ali svi zajedno nekako smo uspeli da nahvatamo 15-tak bodorkica. E sad je moglo da se počne sa pecanjem štuke. Posle 2 sata niko nije imao ni udarac.To mi je bilo čudno pa sam odlučio da umesto sistema sa usidrenom balerinom stavim sistem slobodne balerine. Moji sestrići su i dalje ostali verni usidrenoj varijanti. Zabacio sam sa novim elanom i čekao. Nije prošlo ni desetak minuta, moja slobodna balerina je krenula silovito pod vodu. Kontra, i štukica oko 1 kg bila je na obali. Isti slučaj se ponovio još dva puta u sledećih sat vremena. Dve štuke sam upecao a jedna mi je otpala što se inače često dešava ako štuka ne uzme mamac kako treba ili se ne sačeka dovoljno pre kontre.Svima nama ponekad proradi adrenalin i natera nas da kontriramo pre vremena i na to treba posebno obratiti pažnju baš kod pecanja na balerinu.Za sve to vreme mojim sestrićima nije ni pipnulo.

Nakon slikanja,štukice su uredno vraćene nazad da pozovu sledeći put mamu i tatu.

 

Zaključak

Pri pecanju slobodnom balerinom ribica vuče i pokriva teren što se u ovom slučaju pokazalo kao pun pogodak.Od tada redovno pecam sistemom slobodne balerine kada mi to teren i uslovi na vodi dozvoljavaju.Na velikim rekama sa brzim tokom ipak ćemo uvek pre koristiti usidreni sistem jer bi inače voda nosila mamac prebrzo i morali bi svaki čas da vadimo mamac napolje,što bi prouzrokovalo spadanje istog posle par zabačaja.Suština ovog teksta je poredjenje dva sistema na mirnim ili sporotekućim vodama.Želeo sam da razbijem zabludu da će štuka uvek naći mamac. U ovom slučaju nije bilo tako,mamac je morao pronaći štuku.

 

 

Goran Vranešević

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget