Feeder

vida reklama

Napadnite fiderom krupne "Lopatare"

Svi smo mi nekada na velikim jezerima pecali deveriku na dubinjaka. Ili klasično, sa paternoster sistemom ili sa dve udice, sa olovom i kasnih '80-ih sa onim prvim spiralnim hranilicama koje se pojaviše na tržištu.

feeder-takmicenje01

I imali smo uspeha (neki manje a neki više). A sve je to bilo zahvaljujući tome što je riblji fond bio mnooogo, takoreći neuporedivo, bogatiji nego što je danas. Razloge tome svi znamo i ne bih sada ovde o tome.
Ali pecanje krupne deverike fiderom je nešto što svima od sveg srca preporučujem. Neviđeno dobar je osećaj vaditi "lopatare" od kilo sa velike daljine ili velike dubine. Mnooogo se od tog osećaja gubi (često i mnogo ribe) kada pecamo sa krutim, brzim i oštrim štapovima. Čak, detekcija udarca je mnogo slabija. Sitna pipkanja često možemo da previdimo jer ih takvi štapovi ne prenose adekvatno pa onaj odlučujući udarac možemo lako da "prozevamo" jer nismo bili spremni, a štap je stajao u držaču podalje od nas.
Zato, ponavljam, od sveg srca preporučujem svima da nabave bilo kakav fider i da se oprobaju s njime. Bukvalno bilo kakav/koji. Najjeftiniji ako treba. A svakog meseca odvojite na stranu 500-1000 dinara. Posle prve otpecane sezone ćete steći već toliko iskustva da ćete znati šta vam odgovara a šta ne i kakav biste želeli da vam bude "onaj prvi pravi" fider. E, tada ćete početi zaista da uživate u fiderisanju.

deverika-prolece-feeder-primama deverika-ribolov-prolece
Inače, za deveriku najčešće koristim dve vrste hrane: VDE Gold Pro Bream i Maroš Mix XXl Dever (dok je mogao da se nađe Timar Special Dever Mix). Pošto nekako najlakše dolazim do VDE-a, njega najčešće i koristim. On u sebi već ima sve one praškaste dodatke koje bih i inače koristio za pravljenje domaćeg miksa, tako da u njega ubacujem najčešće samo zemlju i nešto od partikli (žito, šećerac, kuvanu konoplju) i nešto od mamaca (crve, mrtve crve, kastere ili sečene gliste).
Nisu sasvim neupotrebljive (štaviše) ni domaće kombinacije hrane, gde osnovu čini miks prekrupe, mlevenog keksa, ribljeg brašna, melase i najčešće arome vanile ili čokolade (može i puding iz kese da posluži Wink )
Kada je voda hladnija, koristim crveni G.P.Bream a leti žutu (Classic) varijantu. Na dubljim tekućicama u nju ubacujem dosta zemlje (1:1 ili čak i više) da bi pravila bolji oblak i napravio smešu što lepljivijom (da bi hrana stiglado dna i tamo počela da se otvara). U to ubacujem mrtve crve i/ili šećerac. Ali nikad odjednom obe varijante i nikad odmah u celu masu.
Ne smete zaboraviti da uvek naknadno možete neki od sastojaka da ubacite i umešate, ali kada to uradite - više nema nazad!!! Zato uvek počinjite od "klot" varijante pa postepeno ubacujte jednu po jednu stvar, dok ne počnete da dobijate rezultate. Posle su samo finese u pitanju.

deverika-ribolov-krupna-metod deverika-u-prolece-feeder
Što se pribora tiče (tu se vraćam na vrh teksta) - znajući da deverika nije poznata ni kao siloviti borac ni kao naročito halapljiva riba koja strgava štap sa držača, takav bi trebali i pribor da joj spremimo. Mekši i osetljiviji štap koji će detektovati sve "najave" udarca i sva dešavanja ispod vode, koji prilikom kontre (koja nikad ni ne treba da bude kontra u bukvalnom smislu te reči - uglavnom je dovoljno samo podići štap i riba je već zakačena) neće ribi pokidati ionako nežne usne. Najlon bi trebao da bude što tanji i proporcionalan nosivosti štapa. Bitno je i da u dotičnoj vodi bude potpuno neupadljiv. Udice moraju biti manje, vrlo oštre, ali i dovoljno jake, jer se neretko dešava da nam dođe šaran na hranilište. Približavanje "brke" možemo lako da pretpostavimo ako nam deverika najednom "stane" i nemamo udarce nekoliko zabačaja uzastopno. Tada je ili šaran/i ušao/li na hranilište ili je neki krupniji predator rasterao deverike "na ispaši". Preporučujem duže predveze, jer krupnije jedinke nikad ne dolaze direktno na hranilište i uvek nešto nizvodnije čekaju svoje zalogaje. U krajnjoj liniji, tolika doza opreznosti im je i omogućila da postanu stare i krupne jedinke.
Što se mašinice tiče - to je najmanje bitna stavka u samom sistemu. Bitno je samo da ima kočnicu (ispravnu Wink ) koja se može fino podešavati i da ima dovoljno snage da izvuče sistem sa 40m daljine i 7m dubine. Sa sve "lopatarom" od 2,5 kg na udici!

 

Adam Mesić

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget