Feeder

vida reklama

Koji najlon da stavim na moj fider?

Posle kupljenog štapa i mašinice, ostaje nam da pređemo na konkretnije stvari. Sledeća dilema koja se svakom „gušteru" javlja je izbor najlona za fider.

Trenutno se na tržištu mogu naći brojni najloni koji na sebi nose oznaku "Feeder", pa nam je time izbor umnogome olakšan. Međutim, nisu svi ni podjednakog kvaliteta niti nam svaki od njih može biti odgovarajući. Postoje brojni detalji na koje bismo trebali da obratimo pažnju prilikom kupovine.fider-najlon
Kako sam već ranije naveo, pri kupovini prvog fider štapa se možemo rukovoditi brojnim željama i smernicama i u suštini ne možemo mnogo da pogrešimo. Kod kupovine mašinice već treba da obratimo malo više pažnje. Pri izboru najlona moramo još više pažnje da obratimo jer je najlon upravo i najslabija „karika u lancu". A znamo da je jedan „lanac" – konkretno: naš sistem – onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika.
Prvo i osnovno pravilo pri izboru najlona je: zaboravite stare navike i uvreženo mišljenje da krupn(ij)u ribu „čupaju" samo deblji najloni. Vremenom ćete shvatiti zašto se kaže da je najlon debljine 0.20 jači na fideru nego npr. 0.30 na nekom teleskopu. Za sad ću samo reći da je to postignuto dizajnom fider štapa i rasporedom sprovodnika po blanku.
Hajde sada da „zaronimo" u detalje.
Debljina
Pri izboru debljine najlona se opet vraćamo na osnovni postulat: koju ribu i na kojoj vodi ćemo da pecamo! Uz to treba da dodamo da će debljinu izabranog najlona odrediti i štap i veličina mašinice koju smo kupili. Iracionalno je za „durungu" dužine 420 cm na kojoj je mašinica veličine 4000 (po Šimanu) da kupujemo najlon debljine 0.16 a planiramo da pecamo npr. šarana na Dunavu. Ukoliko smo se odlučili da ćemo pecati sitniju i srednje krupnu belu ribu i sitne šarane na nekoj stajaćici, uz kraći i mekši štap, mašinicu vel. 2000, 2500 ili maksimalno 3000 ćemo se odlučiti za najlon 0.14, 0.16 ili 0.18. Ukoliko je ciljana riba krupna bela, srednje krupni šarani, izbor bi trebao da bude najlon od 0.18 ili 0.20. Za krupnu ribu je već 0.22 ili maksimalno 0.25mm debeo najlon pravi izbor. S tim, da ti najloni treba da budu namotani na adekvatne mašinice i štapove sa sprovodnicima nešto većeg promera.
Boja
Pri izboru boje najlona ćemo (opet) da se rukovodimo vodom, na kojoj ćemo ga najčešće koristiti. Ukoliko je u pitanju bistra stajaćica, najlon neutralne boje ili sasvim transparentan (providan) će biti pravi izbor. Ukoliko pak pecamo najčešće na brzim i mutnim rekama, dubokim jezerima gde je prozirnost vode mala ili minimalna, izbor boje najlona ne igra presudnu ulogu, s tim, da su neutralne boje meni uvek ulivale više poverenja nego neki drečavo obojeni najloni. A ti drečavo obojeni najloni su pravi izbor ukoliko najčešće pecamo noću, kada pri zabacivanju, vađenju sistema ili umaranju ribe razliku između radosti i potpunog očajanja i nerviranja upravo može da napravi to, da li vidimo kuda i kako nam najlon ulazi u vodu pod slabašnim svetlom naših „rudarki" (lampe „za na čelo").
Elastičnost
Svi smo već iskusili da postoje manje ili više tegljivi najloni. Za koji tip ćemo se opredeliti zavisi i od ličnih afiniteta ali (opet) od vode na kojoj lovimo. Ako pecamo na npr. velikim daljinama, manje tegljivi najloni (sa manje „memorije") će nam preciznije i blagovremeno detektovati pipkanja. Takođe, krući najloni nam mogu praviti problem prilikom borbe sa krupnim šaranom na malim daljinama.feeder-najloni

Lično, uvek biram najlone srednje tegljivosti, koji su dovoljno „brzi" da adekvatno prenesu pipkanja sitne ili oprezne ribe na većim daljinama ali i koji su dovoljno elastični da mi daju taj dodatni momenat prilikom iznenadnih poslednjih trzaja nedovoljno zamorenog šarana pred meredovom.

Jačina na čvoru
Možda jedna od najbitnijih karakteristika najlona! Prilikom kupovine najlona, obavezno probajte, osim uobičajenog natezanja i cimatanja najlona, da vežete neki od čvorova koje ćete koristiti pri fiderisanju. Vežite ga pravilno i pažljivo i najpre ga ravnomernim dodavanjem sile natežite a zatim i dinamičnim cimatanjem opterećujte. Iznenadićete se koliko neki najloni lepo podnose obično natezanje i neće da puknu usecajući vam se u jagodice prstiju dok će na čvoru i pri najmanjoj sili pući kao vlat kose. Po pravilu uvek biram one najlone koje na čvoru ne mogu ili samo upotrebom velike sile mogu da pokidam. Ponavljam, naš sistem je onoliko jak koliko njegova najslabija tačka. A u našem slučaju su najslabije tačke upravo čvorovi i spojevi.

Još jedna presudno bitna karakteristika najlona koji se koriste u fider tehnici je tonjenje. Mnogi proizvođači osim što na svojim pakovanjima najlona naznače reč Feeder stavljaju i oznake Sinking ili Fast Sinking. E, takav najlon nam treba! Samo upotrebom takvih najlona ćemo moći dovoljno brzo da dopremimo našu hranilicu sa hranom i mamac na željeno mesto i brzo biti u stanju „na gotovs" da vidimo ma i najmanji kontakt ribe sa mamcem i udicom. Jer ukoliko izaberemo neki običan, neutralan ili plivajući najlon a pecamo na npr nekoj tekućici, po zabačaju sistema voda će krenuti da pravi „stomak" od najlona, „stomak" će da pomeri hranilicu sa željenog mesta, ili ćemo se upetljati ili nikako nećemo moći da zategnemo sistem, jer ćemo namoravanjem i kupljenjem viška najlona u stvari kupiti „stomak" i tome privlačiti i prazniti hranilicu. Onda hajd' Jovo nanovo. Puni hranilicu, nišani, zabacuj...ops...opet ode...
Takvi najloni nam neće raditi posao ni na plitkim stajaćicama, jer će ostati da plutaju po površini i dok mi poravnamo i pokupimo višak najlona, koliko toliko ga potopimo da bismo dobili iole zategnut sistem sposoban da preneste dešavanja oko udice – ona već odavno može da bude gola! Zato ponavljam – uvek birajte tonuće najlone. Odličan izbor su i koturi na kojima piše Match (meč) – to su najloni specijalno izrađeni za ribolov meč tehnikom gde je od presudnog značaja da najlon bude brzo potopljen u vodu.

Postoje još neki detalji pri izboru najlona na koje bi valjalo obratiti pažnju. Jedna od najbitnijih je svežina najlona. Neki ozbiljniji proizvođači na svoja pakovanja utiskuju datum proizvodnje. Na onim pakovanjaima na kojima tog podatka nema, ostaje nam da se uzdamo u sreću i malo veštine. Neki detalji nam mogu odati starost datog kotura u radnji. Ako je npr. ambalaža izbledele boje – taj najlon je ili baš star ili može biti i nov, ali je bio izložen sunčevim zracima, što pogubno deluje na njegove karakteristike. Zatim, možemo odmotati nekoliko krugova sa kotura i uporediti boje početka najlona i ostatka na koturu. Ukoliko uočimo razliku – zaboravimo na taj najlon! Naravno, svaki moramo da probamo na tegljivost, na jačinu na čvoru. Ako i tada imamo dilemu, bolje je odlučiti se za nekog renomiranijeg proizvođača nego za neki no name brend, jer veće firme, zbog sve obimnije konkurencije jednostavno sebi ne mogu da dozvole da na tržište (makar i ovo naše) izbace nekvalitetan i fuš proizvod.

Adam Mesić

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget