Feeder

vida reklama

Moj prvi fider

Postoji već jako puno tekstova na ovu temu i nisam siguran da mogu ponovo da otkrijem toplu vodu. Ali, svako malo se pojavi neko ko je tek čuo ili video kod nekoga fider i njegovu efikasnost, poželeo i sam da se oproba u ovoj verovatno najefikasnijoj, najuniverzalnijoj i za mene najlepšoj vrsti ribolova.

Ovim malim „opštim uvodnikom" ću probati da razuverim neverne Tome da je izbor prvog i pravog fider štapa „nuklearna fizika".

Krenuvši od stanovišta da svako onaj ko odluči da kupi svoj prvi fider već ima nekog iskustva u pecanju na plovak i dubinku, da je već video ili čuo o fideru, neću se zadržavati na nekim opštim mestima već ću probati da sa stanovišta „novajlije" otklonim neke dileme i pokušam da uprostim što više.

Prvo i osnovno što treba da raščistimo je sledeća zabluda kod mnogih koji se prvi put sretnu sa fider štapom: NE, NEĆE PUĆI taj tanušni i osetljivi vrh ako s njim pokušate da zabacite hranilicu od 30g napunjenu hranom.
Zatim: DA, MOŽE DA SE IZBORI taj tanušni štap i tanak najlon i sa krupnom ribom (2-3-5+ kg).
I još jedna bitna stvar: NE, NIJE KOMPLIKOVANO ni vezati sistem, ni uočiti trzaj, ni napraviti hranu, ni... O svemu tome ćemo detaljnije u drugim temama.

  • Valja najpre reći da se fider štapovi prave u različitim dužinama, počev od 240, 275, 300. Ti kraći štapovi sefeeder-stapovi-ribolov mahom odlikuju i malom težinom bacanj („TB" ili na engleskom casting weight „CW"), zatim u dužinama 330, 345, 360 (ovi poslednji su i najrasprostranjeniji i u iszvesnom smislu i najuniverzalniji) do onih dugačkih 390, 420 i 450cm. Ovi poslednji su po pravilu vrlo jaki i kruti štapovi i namenjeni su pecanju u teškim uslovima, dalekim zabačajima i velikim teretima. Oznake dužine štapa su skoro uvek naznačene na štapu, kao i broj delova od kojih se sastoji. Na primer, ako na štapu stoji oznaka 3 + 2, to znači da se štap sastoji od 3 osnovna segmenta (deo gde je rukohvat i halter mašinice, srednji deo i deo u koji ulaze promenljivi vrhovi/špicevi) i od 2 zamenjiva vrha. Ako piše 3 + 3 onda znači da ima 3 dela i 3 zamenjiva vrha itd.

 

  • Što se tiče vrhova/špiceva – oni su u suštini možda i najbitniji deo fider štapa. Oni zamenjuju plovak, „majmunče" (alkicu), praporac i ostale indikatore trzaja kod drugih tehnika pecanja. Najčešće su sami završeci vrhova ofarbani raznim bojama (crvena, zelena, bela – gde imamo 3 vrha ili crvena i zelena – gde imamo dva vrha). To, naravno, nije pravilo i različiti proizvođači različito označavaju i obeležavaju različite vrhove.

ŠTA NAM TE BOJE GOVORE?
Različita obojenost vrhova nam kazuje da se oni po nekim svojim karakteristikama međusobno razlikuju. Neki proizvođači pak oba (ili sva tri) vrha farbaju istim kružnim prstenovima. A neki osim farbanja u različite boje stavljaju i određeno brojno-slovne oznake. Te oznakle izgledaju ovako: 1 Oz, 2 Oz, 3 Oz i sl. Oz = Unca (engleska mera za težinu) –
1 Unca = 28,5g (slobodno zaokružite na 30g). To konkretno znači da vrh na kome piše 2 Oz možemo da koristimo za bezbedno zabacivanje hranilica do 60g. Avaj, većina proizvođača ne stavlja te oznake već samo oboji vrhove. Kako ćemo onda da znamo koji vrh da izaberemo? Vrlo prosto! Uzmemo sva tri (ili oba) vrha između kažiprsta i palca, podignemo ih i držimo pravo/vodoravno. Onaj koji se najviše savije („padne") je ujedno i najmekši vrh i njega ćemo koristiti za zabacivanje hranilica koje su približne najmanjoj deklarisanoj težini bacanja štapa. Onaj vrh koji se najmanje savio je ujedno i najtvrđi i on je namenjen bacanju hranilica koje su u opsegu najveće deklarisane težine bacanja štapa.
Primetićete verovatno još jednu interesantnu stvar vezanu za vrhove. Deo vrhova koji se umeće u donji segment nisu svi isti, Neki su potpuno crni dok su neki mlečno-bele boje. Oni koji su skroz crni su napravljeni od karbona i po pravilu su tvrđi, krući i jači, dok su oni bele boje napravljeni od stakloplastike (fiberglasa ili krako – fibera) i oni su po pravilu mekši, osetljiviji i namenjeni lakšim teretima.

  • Pomenuli smo pojam „Težina Bacanja" pa bi bio red i da to razjasnimo. Prema tom parametru se fider štapovi dele na one sa srednjom težinom bacanja Medium koji nose oznaku „M", zatim one koji nose oznaku „MH" – Medium Heavy, zatim one sa većom težinom bacanja Heavy „H" i one namenjene za zabacivanje jako velikihVrhovi-feeder-stapovi tereta „HH" ili „XH" HeavyHeavy, Extra Heavy. Neki proizvođači ove oznake stavljaju na štapove a neki prosto napišu optimalan raspon bacanja. Tako bi npr. CW 20 – 40g značilo da je taj štap iz grupe „M" štapova i da mu je oprimalno opterećenje u naznačenom opsegu. To ne znači da njime ne možemo zabacivati lakše ili teže hranilice, ali će lakši tereti leteti manje precizno a veći mogu da ugroze sigurnost štapa – rizik od loma. Oni na kojima piše npr. 40 – 80g su oni koje bismo svrstali u grupu „MH" –Medium Heavy štapova. „H" ili Heavy štapovi su oni na kojima najčešće piše CW 40 – 100 ili 50 – 120g. To su već štapovi sa kojima ozbiljno veliki tereti mogu da se zabacuju na dosta velike daljine. A „HH" ili „XH" štapovi su već nešto ređi na tržištu (jer im je i opseg primene nešto uži kod nas) i na njima možemo najčešće da vidimo sledeće oznake CW 50 – 150g ili čak 100 – 200g.
  • Na šta bi trebalo da obratimo pažnju kada stanemo pred raf sa fider štapovima?

Prvo i osnovno, pri izboru fider štapa, moramo da raščistimo sa sledećim činiocima:
- na kojoj/kojim vodama ćemo najčešće da pecamo
- koju vrstu ribe ćemo najčešće da pecamo (mislim na veličinu ribe)

Probaću da objasnim kroz sledeće konkretne primere.
Ukoliko najviše vremena na vodi provodimo na uskim kanalima gde voda jedva da se kreće ili stoji, na stajaćicama (bare, šljunkare, jezera) ili na plitkim i sporotekućim rečicama i rekama, najpogodniji izbor bi bio štap manje dužine (do maksimalno 360 cm) manje težine bacanja (do 60g) i osetljiviji.
Ukoliko najčešće pecamo na sporijim ravničarskim rekama (Tamiš, Morava...) gde su nam potrebni srednjedaleki zabačaji (do 30-40-50m) najoptimalniji su štapovi u rasponu dužina 345 – 390 cm.
Ako najčešće pecamo na velikim rekama sa jakim vodotokom, onda su nam potrebni štapovi veće dužine, tvrdoće i težine bacanja. To su štapovi dužine preko 360, 390 – 450 cm.

  • Još jedan aspekt bi valjalo da razjasnimo, na koji treba obratiti pažnju prilikom izbora štapa. To je materijal od kojeg je napravljen. To su one „nerazumljive šifre" koje obično stoje pored oznaka za dužinu i težinu bacanja štapa. Često možemo videti nešto tipa IM8 Carbon, High Modulus Varbon, Composite itd.

To ne bi ni u kom slučaju trebalo da vas zbuni i pokoleba.
Carbon = karbon = štap je napravljen od ugljeničnih vlakana.
IM6, IM8,... označava koji udeo ugljeničnih vlakana i kojom gustinom su ona upredana
Composite – kompozitni materijali su korišćeni u izradi blanka.
Ono što je od ovoga važno da upamtite je da su štapovi od kompoziza mnogo elastičniji i da „rade" celom svojom dužinom – parabolične su akcije.
Druga stvar za upamtiti – štapovi od čistog karbona (što veći IM broj – to čistiji karbon) su lakši, krući ali i krtiji.
Još jednom se vratimo na gornji primer (izbor štapa za određenu vodu):
Za malu stajaćicu mogu biti dobri i kompozitni štapovi i oni sa manjim IM brojem
Za srednje tekućice su dobri i kompozitni i modularni i oni sa manjim IM brojem
Za velike tekućice su nam potrebni oni sa većim IM brojem.
Ove sugestije su samo smernice i ne morate ih se držati striktno. Izbor konkretnog štapa često može od ovih sugestija da odstupa zbog konkretnih uslova na dotičnoj vodi, na obali, vrsti ribe koju ciljano lovimo itd.

fider-stapovi-vrhoviOstao je još jedan aspekt pri izboru prvog štapa da pokrijemo a za ovo podneblje je (na žalost) vrlo bitan. A to je CENA ili cenovni rang prvoizabranog fider štapa.

Svako od nas je najverovatnije čuo za onu mudru misao našeg velikog filosofa, pisca i vladike: „Boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka!". Ništa pametnije, mudrije i konkretnije se ne bi moglo reći i primeniti prilikom kupovine prvog fidera.
Savet koji uvek dajem početnicima u fiderisanju je sledeći: NEMOJTE da budete robovi marki/brendova! Za prvi fider slobodno izaberite neki iz nižeg cenovnog ranga! I NE BOJTE SE! Nećete ništa pogrešiti! Otpecajte s njim jednu sezonu. Za to vreme ćete steći osećaj za zabacivanje, za detekciju trzaja, za pravljenje i primenu sistema, steći ćete samopouzdanje i izrafiniraće vam se ukus i stil. Uvudećete šta tražite i kakav bi trebao da bude štap za vodu i ribu (na) kojoj pecate. Za to vreme svakog meseca stavite postrance neku sumu novca (500 – 1000 dinara). Sledeće godine ćete sa tom sumom moći da kupite vrlo kvalitetan, brendiran i skuplji štap koji će biti po svojim karakteristikama zasigurno ispred vašeg prvenca ali će i mnogo više pogodovati stilu koji ste izgradili i uslovima sa kojima se susrećete na pecanju.
Ja još uvek imam svoj prvi fider koji sam kupio davne 2006. ili 2007. (ne sećam se više) i dan danas jako često pecam s njim, iako u „arsenalu" imam 20 fidera. To je Gold Starov Pluto Fider od 360 cm, tb. 40-80g koji mi pokriva najveći broj uslova na vodama gde najčešće pecam. Njega sam naveo samo kao primer...Marku i model zaboravite, ali njegove karakteristike su neke najuniverzalnije/najopštije i većini početnika mogu da preporučim sledeće:
Dužina neka bude 345 – 360 cm
Težina bacanja neka bude 30 – 60, 40 – 80 ili 40 – 100g
Materijal izrade može biti kompozit, IM6 ili IM8 karbon.

Kasnije ćemo pokrenuti i teme gde ćemo predstaviti neke od najpopularnijih i najprodavanijih štapova na našem tržištu.
Srećno pri izboru svog prvog fidera!

Adam Mesić

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget