Feeder

vida reklama

Večita dilema - kako prihranjivati?

Pre nego što bilo šta napišemo o hrani, ribolovci treba da shvate da ona nije jedini, niti najvažniji faktor koji utiče na dobar ili loš ulov.

Postoje više ili manje lovne hrane i to je činjenica. Ono što je najvažnije, hrana treba da bude primerena vodi na kojoj se peca. Ako ribolovci svakodnevno hrane neko područje ili revir, kvalitetna hrana će dati svoj puni efekat. Ako na takvom području ili reviru retko ko hrani, nema svrhe bacati skupe, a samim tim i kvalitetne hrane, jer mogu proizvesti suprotan efekat. Dobra i kvalitetna hrana nije garancija uspeha. Uspešan ribolov čine i dužina predveza, zabacivanje u isto i pravo mesto što je po meni najvažnije, veličina i model udice, debljina predveza i osnovnog najlona.

 

Hrane se dele u tri grupe:

  • Lake
  • Srednje teške
  • Teške

 

Nas fideraše najviše zanimaju srednje teške i teške hrane iz prostog razloga jer plasiramo hranu i mamac na samo dno. Izbor je zaista velik i neko striktno pravilo ne postoji. Ono što je najvažnije je da se hrana pravilno nakvasi. Treba je vlažiti iz nekoliko puta, manjom količinom vode i to tako da se posle svakog kvašenja dobro promeša. Na kraju je treba prosejati kroz sito bar dva puta. Naizgled gubljenje vremena ali uopšte nije tako. Čak i najkvalitetnija hrana, ako se pogrešno navlaži, neće dati dobre rezultate. U toku ribolova, ukoliko postoji potreba da se dovlaži, raditi to isključivo sa raspršivačem (fajtalicom). Tako ćemo izbeći stvaranje grudvica koje su nepoželjne. Gotova prihrana treba da bude polu suva i rastresita da bi u dodiru sa vodom "eksplodirala" iz hranilice i rasula se po dnu. Naime, polu suva hrana će upiti preostalu količinu vode, povećaće svoju masu što izaziva gore pomenutu eksploziju i rasipanje hrane iz hranilice. Kako isprobati hranu? Najlakše je tako što ćemo je jednom šakom stegnuti 2-3 puta i za to bi trebalo da se napravi homogena grudva. Tako napravljenu grudvu pritisnemo dlanovima i polako protrljamo par puta. Ako je hrana pravilno nakvašena, izdrobiće se u sasvim sitne komadiće, gotovo identične onima od kojih smo je napravili. Drugi način je da na samoj vodi napunimo hranilicu, spustimo je u plitku vodu blizu obale i posmatramo šta se dešava sa njom. I zapamtite, vodu uvek možemo da dodamo ali je nikako ne možemo izvaditi iz hrane.

Boja hrane je takođe vrlo važna. U zimu i rano proleće, kada je voda bistra, treba koristiti hrane tamne boje i sitne granulacije. Riba nije pri velikom apetitu, još uvek je plašljiva i tek se privikava na režim aktivne ishrane. Ne treba je kljukati raznoraznim đakonijama u smislu šećerca, žita....U leto i jesen, kada je riba manje oprezna i dobrog apetita, koristićemo svetlije hrane, krupnije granulacije. Uz to dodajemo crve, kastere, seckane gliste, žito, konoplju, šećerac... Riba se polako sprema za zimski san i treba joj puno kalorija.

Hrane se proizvode za gotovo svaku vrstu ribe i uglavnom na kesama piše za koju je namenjena. Za bodorke i crvenperke je ona tamnije boje i sitne granulacije dok je za šarana, deveriku, babušku svetle boje i krupnije granulacije. Hrane za mrenu su uglavnom na bazi sira. Postoje čak i hrane za morsku ribu i one su uglavnom na bazi ribljeg brašna.

Takođe, hrane se dele i po vrsti vode na kojoj se koriste pa tako imamo hranu za reke, jezera i kanale.
Za reku su nešto teže i lepljivije da je ne bi odnela voda dalje od mesta ribolova. Obično se u nju doda teška zemlja ili sitni kamenčići, poput onih za akvarijum a sve u cilju da je dodatno otežamo i da dobijemo na količini.
Za jezera su nešto lakše i manje lepljive, jer voda stoji i nema bojazni da će nam hrana otići.
Za kanale su vrlo slične onim hranama za jezera.

Ono što je interesantno je da možemo miksovati različite vrste hrana kako bi dobili razne efekte. Tako na primer, možemo pomešati neku tešku hranu sa lakom - površinskom, da bi dobili efekat oblaka oko hranilice. Ovo je korisno kada je voda bistra jer se u takvom oblaku riba oseća sigurnije i slobodnije uzima mamac. Ako očekujemo da hvatamo više vrsta riba, možemo pomešati hrane koje su za njih predviđene.

Nastavak teksta na forumu u feeder sekciji.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget