Feeder

vida reklama

Fiderom na brzim tokovima

Kako uspešno loviti feeder tehnikom na većim rekama sa bržim tokom?
Naravno da su se mnogi od nas susreli sa tim problemom i manje više svi smo pribegli onim rešenjima koja su nam tog trenutka izvodljiva.

Jedno od njih je eventualno pronalaženje mesta gde voda usporava ili okreće ili usled neke prepreke pravi vir. Po pravilu su to mesta gde se hrana nošena strujom gomila pa je tu i riba. Razmislite malo o tome: zašto bi riba boravila u samoj matici, boreći se sa strujom i jureći komadiće hrane koji brzo jure pored nje, ako već može da se smesti na poziciju gde ne mora da troši mnogo energije a hrana joj sama "upada u usta"? Pride, zaklon koji joj ta neka prepreka u vodi pruža joj uliva sigurnost da ne mora da misli na bezbednost nego može da se posveti bezbrižnom hranjenju. Ne smemo zaboraviti 2 najvažnija instinkta u ribljem životu (osim mrešćenja), a to su pre svega i na prvom mestu bezbednost a na drugom ishrana.

Ako pak baš moraš da bacaš u maticu i ne možeš naći neko izglednije i zgodnije mesto da bacaš, neki od sledećih "trikova" možda može da umanji ili sasvim reši vaš (a i svačiji) problem.

 

  • Jedna od stvari je izbor dužeg štapa.
  • Druga je bolje pozicioniranje na obali.

 

Ova dva sam namerno napisao zajedno, jer funkcionišu po istom principu a poenta je u tome da vam što manji deo najlona (posle zabačaja) bude izložen vodenoj struju. Manji problem pravi voda koja gura hranilicu. Veći problem je velika količina najlona koja je izložena pritisku struje. Znači,pronađite takav ugao (oko 45 stepeni u odnosu na površinu vode) pozicioniranja štapa u držaču gde će vam najlon "najdalje" ulaziti u vodu. Naravno, postavite se što bliže vodi. A duži štap se, naravno, više nadnosi nad vodu pa je i tačka ulaska najlona u vodu dalja.
Osim toga, važno je i pod kojim uglom zabacujete. Ako bacate uzvodno, nadajući se da će sistem stati ispred vas, ostavljate veću mogućnost da on nastavlja da se kotrlja bez da se sasvim zaustavi. Bolje je da zabacujete ispred sebe ili blago nizvodno.
Zatim je jako bitno kako zabacujete i u kojoj poziciji ostavljate štap neposredno nakon zabačaja. Zna se da se ne kreću svi slojevi vode podjednako brzo. Nekad je (po vetru npr.) površina brža od dubljih slojeva vode. Tada je najbolje da odmah po zabačaju spustite nisko štap (čak i vrh da položite u vodu) da bi hranilica što pre pala na dno.
Jako je važno da klipujete najlon i odmah po padu hranilice u vodu spustite štap u držač i odmah po padu hranilice na dno (oseti se udarac na vrhu štapa - štap se posle konstantnog zatezanja ispravi) odmah pokupite višak najlona pazeći da ne pretegnete, jer će to za posledicu imati pomeranje hranilice.

 

 

feeder-dunav

Sledeća stvar je da probate da još smanjite debljinu osnovnog najlona. Time će opet manja površina najlona biti izložena struji.
Zatim, jedna od mogućnosti je da probate da promenite oblik hranilice. Umesto kvadratnog poprečnog preseka probajte sa onima pravougaonog, što pljosnatije i šire da su (npr.Bistro ima lepe hranilice). Ili probajte da idete na hranilice manjih gabarita a veće težine. Zatim, dobar oblik za borbu protiv struje su one oblika tunela (položenog slova "D" latinicom).
Kao još jedna od mera je nabavka posebnih hranilica sa tzv "kandžama" ili "šapama" koje se pri padu zabijaju u dno. Kod nas se, na žalost, retko gde mogu naći, ali zato po principu "uradi sam" možete da napavite još bolje od tih kupovnih. Prosto kroz hranilicu proturite poprečno jednu ili dve plastične cevčice koje će služiti kao "sidro" i onemogućiće kotrljanje hranilice. Ili umesto slamčica/cevčica probate sa komadom meke žice...

 

 

 

Adam Mesić

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget