Feeder

vida reklama

Hranilice za "Method" feeder

Ideja je da svim budućim fiderašima predstavimo sistem koji većina iskusnijih fideraša koristi kada lovi šarana i belu ribu(najčešće na komercijalama ili većim stajaćicama).

"Method" fider je verovatno stariji brat kavezastih hranilica i postoji u velikom broju različitih varijanti izrade. U principu je najčešće montiran "in-line", što će reći da osnovni najlon prolazi kroz hranilicu a da se udica nalazi ispod nje.

method-feeder-sistemmethod feeder elastic

Ovo je najčešći, najlakši ali i najefikasniji način montiranja klasične method hranilice.

Postoje još neki tipovi, ali se mahom montiraju na isti ovaj način.

Ovo su samo neki od modela. Postoje još razne verzije i idejna rešenja ali se suštuna svuda svodi na isto: grupisati hranu na jedno mesto i što bliže njoj plasirati mamac. Još ako je pride naš mamac najinteresantniji ribi od svega na toj gomilici...

Method-feeder-kalup    method-feeder1

Kod određenih tipova method hranilica se koriste i kalupi koji nam omogućavaju pravilnije umetanje hrane čime se dobija ravnija površina i aerodinamičniji oblik zahvaljujući čemu mogu dalje da se zabace.
Druga bitna stvar kod method fidera i korišćenja kalupa je da mamac možemo da plasiramo da bude na samoj hrani. I to na njenom vrhu. Da bude prvo što će riba da vidi i uzme.

U Engleskoj su sve popularnije banjo hranilice.Glavna prednost još bolje i preciznije grupisanje hrane i nemogućnost mršenja udice za ona rebra na method-u."Trpi" i one hrane koje u method inače ne bi mogle da idu (malo suvlje npr., ili one sa više partikli, koje je teže "svezati"). Načelno su manje težine pa i prezentacija može da se izvede još suptilnije.

Međutim, ponavljam, kod nas je jako mali broj voda na kojima bi se i method, a kamoli banjo, mogli koristiti. Pre svega mislim na kanale (koji su uništeni),sa malo većom širinom (npr. Karaš, Opovački Dunavac...)ili komercijalnih jezera sa krupnijom babuškom i deverikom i sitnijim šaranom (do 2 kg) za šta je npr. banjo sistem kao stvoren. Engleska je puna takvih voda, pa je zato i razvijen tamo i opšte prihvaćen.

Sve u svemu "Method" mi je zbog jednostavnosti i efikasnosti inače omiljeni feeder sistem mada na našim vodama ne može da se koristi često.

Adam Mesić

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget