Riblji fond

vida reklama

Beovica

Lepotica medju sitnim ribama, skladnih linija, hitrih pokreta, dobrog apetita beovica je u narodu poznata još i kao: uklija, povruša, brzak, muvarica, belka, zekica i td. Ima ih više vrsta ali se vrlo teško razlikuju. Sve su one površinske ribe, koje se kreću i žive u jatima. Gotovo da nema stajaće vode bez beovica. U tekućim beovicavodama zadržavaju se u tišacima.Nisu plašljive, ali su oprezne sve dok im prihranjivanjem ulijete poverenje posle čega su lakome i brzo postaju plen.

Beovica naraste do 15cm. Hrani se uglavnom planktonima, a ikru baca na podvodno rastinje i šljunak. Mresti se 3-5 puta godišnje.
Može da dostigne težinu i do 45, ali joj je srednja lovna težina 20-30 grama.
Lov beovice podjednako je zabavan za početnike i iskusne ribolovce. Ona je prava sportska riba. Za uspešan lov neophodan je fini pribor: lagan štap dužine 3-5m i isto toliko dug ili neznatno kraći najlon, nikako deblji od 0.10mm, mali plovak od balse ili živinskog pera i sitne udice, takozvane „gutalice“ veličine 20-18. Pre i u toku ribolova beovice treba prehranjivati raskvašenim belim hlebom, mekinjama, koncentratom za ishranu živine, ribljim brašnom – po mogućnosti izmešati u razmeri 1:1 sa piljevinom od drveta, koja pomaže da se hrana duže zadrži u svim slojevima vode. Lov beovice zahteva od ribolovca brze reflekse, inače udica najčešće ostaje gola a beovica slobodna i sita. Dubinu mamca treba podešavati plovkom ali nikako previše jer je beovica površinska riba. Poželjno je najlon opteretiti ribolovnom sačmom koliko da plovak ostane vertikalno potopljen najmanje sa 2/3 dužine u vodi. Beovica je dobar mamac za soma, štuku i smudja, bilo da se koristi živa na udici ili sečena na komadiće u lovu smudja.Inače reš pržena je veoma ukusna za jelo.
Mamci: kućna muva, veštačka sitnija mušica, crvići iz mesa, valjčići od hleba i mrvice od stiropora. Nekada radije napada crvene ili žute crviće nego natur, ali je valja proveriti kada, jer i ona ima svoje ćudi.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget