Riblji fond

vida reklama

Babuška(Srebrni karaš)

Još jedan gost iz daleke Kine već se odomaćio u našim vodama. U Evropu je srebrni karaš unet 1856. godine, a 82. godine kasnije ulovljen je prvi put u našoj zemlji. Bilo je to na plavoj zoni Tamiša kod sela Jabuke, a zatim 1949. godine u Crkvenom ritu kod Kladova. Brzo se razmnožava, pa se u nekim babuskazatvorenim vodana smatra korovom – nepoželjnom ribom.

U vodama gde je ova riba prenamnožena, jedva da naraste do 400g, ali tamo gde su uslovi povoljni i gde je malobrojna naraste i do 35cm, dostižući kad-kad i težinu našto veću od jednog kilograma. I on je karakterističan predstavnik barskih voda, ali se nadje i u sporo tekućim vodama čije je dno mekano i bogato vodenim biljem. Otporan je i zadovoljan malim. Može da živi čak i u ustajalim vodama sa sasvim malim količinama kiseonika i minimumom hrane. Krljušt mu je srebrnaste boje sa zelenkastim prelivima na ledjima. Mresti se u maju i junu na vrlo zanimljiv način. Ženke i mužjaci zajedno učestvuju u produženju vrste. U našim vodama, medjutim, još uvek nije pronadjen mužjak ove ribe već samo ženke koje se razmnožavaju putem ginogeneze. Polno zrele ženke ukrštaju se sa mužjacima srodnih vrsta, šaranom i drugom belom ribom. To objašnjava zašto se srebrni karaš neprestano širi i osvaja nove vode. Otporan je, a uz to u milionima izleženih ribica nema ni jednog mužjaka. Srebrni karaš je interesantan za lov, pogotovo na plovak, mada na hlebne valjke ili crvenu glistu hoće da zagrize i kad se lovi dubinski – na čekanje.
I za njega treba fini pribor, tanji najlon konac, sitnije udice, lagani plovak, prihranjivanje i strpljenje dok „krene“. Posle toga nećete imati vremena ni cigaretu na miru da popušite.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget