Prirodni mamci

vida reklama

Valjci - Priprema valjaka za pecanje

 

Hlebni valjci

Sredinu mekog belog hleba zamesite sa kasikom brasna od krompira ( kao vezivno sredstvo) i malo psenicnog brasna i dodatkom vode toliko da masa bude mekana, ali da se ne lepi za ruke. Po zelji dodajte vanilu, anis ili ekstrat maline.

Valjci od kukuruznog brasna

Na dva dela prosejanog kukuruznog brasna dodajte jedan deo psenicnog, najpre nasuvo izmesajte, dodajte malo mlake vode i napravite pogacu ne deblju od 10mm. Pa je ubacite u kipucu vodu i kuvajte dok ne ispliva. Odmah je prebacite u posudu sa hladnom vodom i hladite tusem ili pod slavinom mlazom hladne vode. Uvijte pogasu u vlaznu krpu, stavite u plasticnu kesu i valjcice formirajte pored vode gde lovite. I ove valjke mozete aromatizovati i bojiti ( slatk. aleva paprika, safran, boja za likere i sl.

Valjci od kacamaka

Solja prosejanog kukuruznog brasna pomesa se sa 1/3 solje psenicnog belog brasna. U drugu posudu nalijte 4/5 vode izmerene soljom kojom ste merili brasno. Kada voda provri u nju sipajte smesu brasna i ostavite da vri dok voda i para ne probiju kroz brasno. Mesajte tada masu dok voda ispari i testo bude kuvano da se odvaja od posude. Sadrzinu izvadite i mesite dok postane zilava, da kuglice od smese odskacu kao gumene kada se bace na sto.

Psenicni valjci sa paprikom

Psenicno crno brasno (ako su valjci za deveriku) ili belo za ostale vrste ribe, zamesite vrelom vodom da postane lepljivo. Dodajte malo aleve paprike-ne ljute , da dobiju boju i miris. Smesu drzite u mokroj kripi radi zastite od susenja

Valjci sa sirom

Na 100grama psenicnog brasna nastruzite sitno 10-20gr. suvog i masnog sira kackavalja. Smesi dodajte kasicicu ulja, masla i loja. Sve dobro promesajte dok se masa ne ujednaci, a potom na vodi od nje pravite valjcice.

Valjci sa krompirom

Na dve kasike psenicnog brasna dodajte jedan kuvani krompir velicine decije pesnice, pa smesu ujednacite i oblikujte kao loptu ili pogacu debljine 2-3 cm. Stavite je u kljucalu vodu dok ne ispliva. Valjcice vece ili manje oblikujte na vodi u zavisnosti od velicine udice.

Valjci sa belim lukom

Na 100gr sredine belog hleba dodajte dva kuvana krompira, pa sve to sameljite u masini za meso. Dodajte 2-3 cena tucenog belog luka. Valjcice oblikujte na vodi.

Valjci sa zumancetom

Umucenim zumancetom prelijte 20gr. sredine svezeg belog hleba. dodajte jedan kuvan i izgnjecen krompir pa sve pa sve dobro umesite sa dodatkom jedne kasike jestivog ulja. Po potrebi dodati malo vode.

Hlebni valjci sa secerom

Dve kriske belog svezeg hleba (bez kore) navlazite vodom smao sa jedne strane, pa te strane pospite secerom dok se hleb ne zasiti. Sastavite hleb po zasecerenim stranama i ostavite desetak minuta da stoji, a potom gnjecenjem pretvorite u testo. Masu drzite u vlaznoj krpi i valjcice oblikujte na vodi gde pecate.

Valjci od ribljeg mesa

Dve kriske belog svezeg hleba (bez kore) navlazite vodom smao sa jedne strane, pa te strane pospite secerom dok se hleb ne zasiti. Sastavite hleb po zasecerenim stranama i ostavite desetak minuta da stoji, a potom gnjecenjem pretvorite u testo. Masu drzite u vlaznoj krpi i valjcice oblikujte na vodi gde pecate.

Slatki valjci

U pola litre vode stavite 1/4 kasicice soli i tri pune kasike secera ili meda, pa mesajte na vatri dok se ne otope, poklopite da voda provri, a onda u kipucu vodu u krug po ivici serpe postepeno izrucite 250gr. kukuruznog zutog brasna da u sredini serpe ostane otvor kroz koji probija kipuca voda. Serpu poklopite i kuvajte najmanje 15min. pa masu brzo mesajte dok se ne skupi u loptu od koje napravite pogacu debelu centimetar i odlozite u vlaznu krpu da se ohladi i tako u krpi nosite na vodu.

Valjci od dvopeka

Sredinu belog hleba isecite kao dvopek, ispecite pa kada se ohladi istucite u avanu ili sameljite u masini za meso. Umesto toga mozete koristiti i prezle. Zamesite ih vrelom vodom da dobijete lepljivu masuu koju dodajete kuvan krompir 1/3 od hlebne mase. Sve dobro izgnjecite da dobijete zilavo testo. Mozete dodati safran u prahu da bi dobili zutu boju ili alevu ne ljutu za crvenu boju.

Valjci od sira

Sredinu belog psenicnog hleba dobro umesite sa dodatkom sitno rendanog kackavalja uz dodavanje malo jestivog ulja i blago kvasenje vodom. Znatno bolji valjci se dobijaju ako umesto kackavalja upotrebite punomasni topljeni sir.

Valjci od krompira,konoplje i crvica

Dobro i sitno izmlevenu konopljuumesajte sa gustim pireom kuvanog krompira uz dodatak crvica iz mesa. Ako masa nije homogena, dodajte malo psenicnog brasna. Bugarski ribolovci mnogo hvale ovu vrstu valljka. Umesto zivih, praktikuju da crvice dehidriraju stavljanjem u toplu pecnicu i prosusene usitne pa umesaju u meso.

Valjci od kukuruza,psenice i glista

Dobro pecena i isitnjena zrna zitarica i pasulja u jednakim delovima izmesajte sa gustim pireom krompira i glista sa neznatniim dodatkom gline. Lov ribe ovim valjcima je uspesniji ako pre pocetka i u toku pecanja povremeno istom masom prihranite ribu. I gliste dehidrirane poput crvica iz mesa uvek su dobar dodatak svim valjcima u kojima nema aromata, jer imaju sopstveni miris koji mami ribu.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget