Prirodni mamci

vida reklama

Mamci iz vode

Rečni rak

recni rakOva vrsta mamca ima jednu manu - do njega se malo teze dolazi. Rakovi su pokazatelji ciste vode. U vodama u kojima ih ima love se cerencem, koji inace sluzi za lov sitne ribe, kedera. Na sredinu mrezice cerenca, tankom zicom, pricvrsti se parce dzigerice. Tako namamcen spusta se , obicno, u neki liman, pored panjeva ili zila nekog drveta. Ako je rak u blizini, u roku od petnaest minuta bice u cerencu.

Ribe vrlo rado kidisu na raka bez obzira na to da li mu je oklop mek ili cvrst. Rak sa cvrstim oklopom mnogo je postojaniji na udici. Rakove na duze vreme mozete cuvati u posudama koje su izbusene i potopljene u vodu. Na krace vreme ih mozete odrzati u posudama u koje ste prethodno stavili dosta navlazene trave i koprive. Manji primerci stavljaju se celi na udicu, dok kod vecih odsecate samo repni deo i njega koristite kao mamac. Tako se kao mamac koristi i samo mesnati deo izvadjen iz repnog dela raka. Osim soma, kojem je rak poslastica, neretko ga uzimaju i mrena, klen, mladica, jegulja pa i stuka.

  

Punoglavci

PunoglavacVec oformljen punoglavac, sto znaci da ima zadnje nozice, zbog svoje cvrstine mnogo je pogodniji za ribolov. Lako se pronalazi u toplijim barama i plicacima reka i jezera. Na punoglavce se najcesce lovi klen, manic, stuka, pastrmka, jegulja. Mamac - punoglavac obicno se stavlja na manju, cvrscu i siru udicu. Kombinacijom vise punoglavaca ( vec oformljenih ), stavljena na vecu udici, koristi se za lov soma.

 

 

 

 

 

Puževi

 

Recni puževiMeso poljskog, kao i puza golaca koristi se za lov soma. U mutnoj vodi ove mamce uzima i veca mrena.

 

 

 

 

 

skoljke_recne

 

 

 

                                                                      Školjke

Skoljke su cesti stanovnici nasih reka i jezera. Ribolov na unutrasnji sadrzaj skoljke uglavnom se upraznjava pri lovu soma i sarana. Saran se na nju cest

o lovi, cesce nego na kukuruz. Ako izvadjeni sadrzaj skoljke dobro posolimo i ostavimo na hladno mesto, mozemo ga dugo cuvati sa neznatno izmenjenim svojstvima. Ukoliko nemate rovca na udici meso recne skoljke posluzice odlicno i za lov soma.

 

 

 

Žabe

Recna žabaMali broj zaba ugine prirodnom smrcu. Vecina od njih zavrsi pod zubima, u kljunu ili kandzama grabljivica. Vidra, tvor, vodeni pacov tamane zelenu zabu. Napadaju je i orlovi, gavranovi, rode, caplje. Od riba zelenu zabu tamane: pastrmka, stuka, klen, som, bucov, jegulja, bandar, manic. Zabe zive u ravnicama i brdima, u tekucim i stajacim vodama.
Kada kao mamac koristimo manje primerke zelene zabe, na udicu ih kacimo iza usta. Ukoliko se lovi na plovak " balerinu ", postavljamo manje olovo tako da moze povremeno isplivati i udahnuti vazduh. Ako se lovi dubinski, svakih 20-30 minuta zabu treba izvaditi iz vode. Tako ona ostaje dugo ziva.

 

 

 

 

 

Lov ribe ribom

Smudj, stuka, bucov, som, klen, mladica, pastrmka, bandar, jegulja, manic recni su stanovnici koji najcesce napadaju mamac napravljen od ribe. U vecini slucajeva kao mamac koristimo sitniju ribu, postavljajuci je na udicu na razne nacine.

Treba znati :

Peraja bandaru i suncanici ne treba seci kada slizi kao mamac na udici;KederNajboljim fileom za soma smatra se meso bucova;
Repic crvenperke i beovice, sveze isecen, jedan je od boljih mamaca za grgeca, smudja;
Fileti od balavca a takodje i bandara, poslastica su za smudja;
Zgazeni keder, tkz. " nemilosrdi zalogaj " koristi se za lov smudja, narocito u letnjem periodu;
Za lov iskljucivo stuke kao mamac ne treba upotrebljavati linjaka - stuka ga ne napada;
Škrge manjih i vecih riba mogu posluziti kao uspesan mamac u lovu grgeca i klena, jer intezivno crvena boja svezih skrga i miris krvi cine mamac privlacnim u toku citave godine;
Za soma ne postoji povlascena vrsta, tj neukusna ili ona koji ne napada u datim okolnostima.
Meso manjih stuka, baceno kao filet na nekim, obicno mirnijim vodama, u kombinaciji sa hranilicom ili bez nje dobar je mamac za smudja;
Sitnija suncica zakacena ispod ledjnog peraja na udicu na cijem kraju visi i manja kolicina skrzne mase ove ribe, omiljen je plen grgeca koji je poznat kao alava riba;
Pesevi su izuzetno cenjena ali istovremeno i dugo varena hrana;
Grabljivice, kao sto je poznato, u vreme zasicenja, tj. varenja radije napadaju mamce kao sto su glista, crv, leptir, sir, itd.

 

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget