Vesti

vida reklama

Turistička regata na Limu, Drini i Savi

Međunarodna turističko-rekreativna kajak-kanu veslačka regata - memorijal "Vitomir Dizdarević-admiral Kuk" biće održana na Limu, Drini i Savi od 26. aprila do 3. maja, u organizaciji Srpskih veslača TID-a.

Kajak-kanu-regata

Regata će krenuti iz Setihova, opština Rudo - Republika Srpska, a ispred brane na Perućcu prećiće u Srbiju. Organizatori pdosećaju da je Drina lepa, brza (6-10 km/čas) zelena i hladna reka, a učesnici regate će Drinom veslati kroz tri jezera, dužine oko 100 kilometara. S druge strane Sava je spora (3-4 km/čas) i široka reka.

Organizatori su napomenuli da se u blizini starta, nekoliko kilometara iznad Setihova nalaze se bukovi ''Valine'', ali da je spuštanje kajacima tom deonicom zabranjeno, mada postoji posebna mogućnost organizovanja spuštanja rafting čamcima i skiperima, od Rudog, uz predhodnu rezervaciju.

Učesnici regate će moći da posete Mokru Goru, gradić Rudo i selo Sokolovići, gde je rođen Mehmed paša Sokolović, graditelj mosta u Višegradu.

Posle starta veslaće Limskim jezerom, a zatim preći u Višegradsko. Ispred Višegrada, veslači će preneti čamce, pre hidrocentrale sa leve strane.

Posle granične kontrole će doći na desnu obalu Drine, pre brane ispred hotela ''Jezero'' u Perućcu, gde će prenoćiti. Narednog dana će spustiti čamce ispod hidroelektrane na 1,5 kilometara. Sledeće zaustavljanje predviđeno je u novom kampu Lonjin, nizvodno od Ljubovije.

Tu će biti moguć izlet do manastira Soko Grad, a u Malom Zvorniku, veslači će moći da posete najstariju hidroelektranu u Srbiji ili podzemni grad Karađorđevića. Sledeće zaustavljanje je kod Pavlovića ćuprije.

regata-2014 regata-2014-srbija

Regata će zatim uploviti u Savu, gde će se kretati do cilja, koji će biti ili kod ušća Bosuta ili kod Sremske Mitrovice. Učesnici se mogu priključiti na usputnim etapama, a mogu se isključiti pre cilja, u dogovoru sa organizatorom.

Zbog pribavljanja dozvola za održavanje regate, učesnici su dužni da prijave sa ličnim podacima dostave najkasnije 15 dana pre starta.

Organizatori podsećaju da je Drina pogranična reka, čija leva obala pripada RS, na čiju teritoriju je zabranjen izlazak bez redovne carinske i pasoške kontrole.

Učesnici treba da poseduju šator, vreću za spavanje, ćebad, prikladnu garderobu (kišne kabanice, kape), obuću i prsluk za spasavanje, kao i kolica za prevoz čamaca, a obavezna je i polisa životnog osiguranja.

 

Izvor : Tanjug

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget