Edukacija

vida reklama

Hipotermija

Prilikom plovidbe ili boravka na brodu uvek nosite plutajući zaštitni prsluk.
Priprema i planiranje plovidbe je od najvećeg značaja u godišnjim dobima kada je voda hladna.

Budite sigurni da su brod i oprema u prvoklasnom stanju. Proverite prognozu vremena prilikom isplovljavanja, ali i svakog sata tokom plovidbe. Uvek nekom kažite gde plovite i kada planirate povratak. Obucite višeslojnu laganu odeću. Posle ronilačkog suvog odela, vunena odeća pruža najbolju zaštitu.


Šta se događa osobi u hladnoj vodi

Preživeli u nesrećama kod pada u hladnu vodu kažu da su u prvom kontaktu s vodom izgubili dah. U slučaju da vam je lice uronjeno u vodi, borbom za vazduh udahnut ćete više vode nego vazduha. Nakon uranjanja u vodu moguća je potpuna dezorijentacija žrtve.
- U hladnoj vodi brzo utrnu ekstremiteti do nivoa nepokretnosti.
- Hladne i utrnule ruke ne mogu učvrstiti kaiševe na prsluku za spašavanje, ne mogu uhvatiti bačeno uže niti se držati za prevrnuti čamac.

hipotermija-plovidba hipotermija-polozaj-voda 
- Za nekoliko minuta, žestok bol pomuti racionalno razmišljanje. Hipotermija se približava, i bez spašavanja i prikladne prve pomoći dolazi do nesvestice i smrti.
- Normalna telesna temperatura je 36,8°C. Drhtanje i osećaj hladnoće počinje kada se temperatura spusti ispod 36°C.
- Amnezija počinje na 34,4°C, nesvest na 30°C, a smrt na približno 26°C.


Šta uraditi u vodi

Hladna voda oduzima telesnu temperaturu 32 puta brže nego hladan vazduh. U slučaju pada u vodu, svi napori da se žrtva izvuče iz nje moraju se uraditi najvećom mogućom brzinom.
Posade koje plove i u sezoni kada je temperatura vode niska, moraju biti potpuno osposobljene i uvežbane za spašavanje i samo-spašavanje.
- Najviše nesreća se dešava malim čamcima kada se prevrnu. Uz malo prakse i prisebnisti mogu se ispraviti i osposobiti za ponovni ulaz unesrećenih. Takvi čamci najčešće mogu, makar i napunjeni vodom, izdržati težinu posade.
- Ako je čamac prevrnut i ne može se ispraviti, treba se popeti na njega.
- Fizički napor, kao na primer plivanje, prouzrokovaće mnogo brže hlađenje tela od samog ostajanja u vodi. Krv se pumpa prema ekstremitetima i brzo se hladi.
- Svega nekoliko, uglavnom treniranih ljudi može da pliva oko kilometar i po u vodi od 10°C. Ako se nađete u hladnoj vodi i ne možete iz nje izaći, suočit ćete se s presudnom odlukom – ostati u odbrambenom stavu u vodi da bi sačuvali toplinu i sačekali spašavanje ili pokušati plivanje na sigurno.
- Ako padnete u vodu, trudite se da ne paničite. Vazduh u odeći omogućava vam da plutate neko vreme.
- Plivanje i pljuskanje po vodi znatno povećava gubitak temperature i skraćuje moguće vreme spašavanja za više od 50%.
- Delovi tela koji najbrže gube temperaturu su glava, vrat, pazuh, grudi i prepone. Ako niste sami, priljubite se zajedno i ostanite u grupi, kako biste održali telesnu temperaturu.

Predviđeno vreme spašavanja u hladnoj vodi

Temperatura vode
Nastupa iscrpljenost i nesvest
Vreme spašavanja
21° - 27° C
3 - 12 h
3 h i više
16° - 21° C
2 - 7 h
2 - 40 h
10° - 16° C
1 - 2 h
1 - 6 h
4° - 10° C
30 - 60 min
1 - 3 h
0° - 4° C
15 - 30 min
30 - 90 min
0° C
manje od 15 min
manje od 15 - 45 min

 

PREUZETO SA:
www.boattest.com

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget