Edukacija

vida reklama

Odabir pravog kanapa za vaše plovilo!

Par reči o kanapima.Kanapi (konopci,užad) su jako važan deo opreme, treba da budu prilagodjeni veličini i težini plovila, kao i uslovima za vezivanje.

uzad-vezivanje

Osnovne karakteristike svakog kanapa su mehanička čvrstina i koeficijent istezanja. Prave se od kudelje, poliestera (PES), poliamida (PA/Nylon), polipropilena (PP)....
Kudeljni ili laneni kanap praktično da se više i ne koristi u nautici.
Poliesterski i poliamidni kanapi su teži od vode i ti kanapi tonu dok polipropilenski kanapi pretežno plutaju. Postoje i poliamidni kanapi(užad) koji plutaju zahvaljujući specifičnom "srcu" koje u sebi sadrži plutu. Plutajući kanapi imaju jednu prednost - neće se lako upetljati u propeler u slučaju da padnu sa pramca dok je čamac u pokretu.

uzad-vezivanje01
Generalno, najčešći kanapi koje možeš pronaći kod nas su klasični poliesterski koji imaju srce od nekoliko upredenih snopova poliesterskih vlakana a okolo "bužir" u vidu pletenog. Ti kanapi su sa najvećim faktorom istezanja. Mogu se koristiti za vez upravo iz tog razloga. Najveći problem kod njih je izuzetno mala otpornost na mehanička oštećenja - čim se spoljnja košuljica ošteti, ona puca ako je kanap napet, a "srce" se tada tegli i najčešće i ono puca.

Druga verzija su sukani ili predeni kanapi(užad) sa najčešće 5 strukova, poput ovih na slici

 i treba ih koristiti za ozbiljnija vezivanja.
Što se tiče užeta za sidrenje, minimalna debljina, nezavisno od činjenice koliko je mali čamac je 12mm. Prvenstveno zbog jednostavnosti upotrebe.Preporučujemo čak 14mm za sidro, prvenstveno zbog činjenice da tanak kanap seče ruke i daleko se više upreda kada se namotava.
Uz to, savetujemo pod obavezno da stavite lanac između sidra i kanapa. Po nekim važećim preporukama, smatra se da dužina lanca treba da bude jednaka dužini brodića, a minimum 5m. Debljina bi trebalo da bude fi8 bolje fi10. Lanac se vezuje za sidro vrtilicom, koja nije obavezna u slučaju da je ostatak sidrenjaka kanap. Svrha lanca je da svojom težinom prilepi sidro za dno tako da glava sidra leži na dnu, i da spreči odnosno amortizuje pokrete brodića i spreči da se oni prenesu direktno na sidro. Za sidreni kanap treba imati minimum 30m. Minimalna bezbedna dužina je 5xdubina sidrenja.

uzad-vezivanje02

Postoje takođe i kanapi koji u srcu imaju olovo i mogu se koristiti umesto lanca kao prvih 10ak metara, ali mislimo da cena ne opravdava njihovo korišćenje.
Dalje, za vezivanje u obalu ce vam trebati 2 kanapa duple dužine broda, i zgodno je imati nekoliko manjih koji su otprilike 1/2 - 2/3 dužine broda, za razna privezivanja i vezivanja u marini. Debljina? Opet mislimo da je 14mm OK izbor.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget