Eventualnu štetu koju talas nanese Srbiji platiće Madjarska. Sve informacije o zagadjenosti Dunava biće na sajtu Ministarstva životne sredine.

Tokom subote se očekuju rezultati uzorkovane vode koji su obavile nadležne službe iz Srbije i Madjarske.

Branislav Gavrić, pomoćnik direktora za kontrolu životne sredine Republičkog hidrometeorološkog zavoda izjavio je u petak da nije isključeno da će doći do zagadjenja i u Dunavu. Prema njegovim rečima, nadležne službe iz Srbije su u stalnom kontaktu sa madjarskim kolegama.

Povodom velike ekološke katastrofe u Madjarskoj, u petak se oglasila i Medjunarodna organizacija za ekološku zaštitu „Grinpis“ upozoravajući na „iznenadjujuće visoke nivoe arsena i žive u crvenom toksičnom mulju koji je 4. oktobra provalio iz rezervoara fabrike aluminijuma i opustošio okolinu“.

Analiza vode u jednom kanalu u Kolontaru pokazala je čak 25 puta veću koncentraciju arsena od one koja je dozvoljena za pijaću vodu!

Hemičar „Grinpisa“ Herving Šuster kritikovao je na konferenciji za štampu, održanoj u petak, madjarsku vladu, ističući da čudi što ti rezultati nisu objavljeni.