Arhiva članaka

vida reklama

Apelujemo!!Fabrika kartona Umka nemilosrdno zagadjuje reku Savu!

Hoćemo u Evropu a naša država toleriše ovakav bezobrazluk i to nadomak glavnog grada i postrojenja za preradu pijaće vode Makiš! 

zagadjenje_reke_save 

Želimo ovim povodom da upozorimo na jedan strašan problem koji se ne rešava već dugi niz godina a nadležni organi ostaju gluvi na očajničke apele gradjana Čukarice!Obzirom na to da su nam poslednjih godina svima puna usta Evrope,da želimo da delimo Evropske vrednosti i poštujemo ta ista pravila koja važe u svim Evropskim zemljama,SRAMNO je ovo sto se dogadja na Umci!

Dakle,radi se o sledećem.Fabrika kartona Umka radi dugi niz godina i u njoj većina žitelja Umke i okolnih mesta.Bavi se proizvodnjom kartonske ambalaže preradom starog papira koju prodaje u našoj zemlji i inostranstvu.Sve u svemu,na prvi pogled svako bi rekao super,fabrika radi,zapošljava veliki broj ljudi,to je sjajno,treba nam više takvih fabrika koje su uspešne i koje privredjuju zar ne.Pa da.I ja se slažem.Nemam nista protiv uspesnih firmi koje zaradjuju od svog rada,putem znanja,savremene tehnologije,dobrih kadrova...itd.

Inače,fabrika je privatizovana pre nekoliko godina i sadašnji vlasnik fabrike je firma KAPPA STAR(ili tako nesto)sa sedištem na Kipru,a priča se da iza nje stoji vlasnik iz Srbije i jedne velike kompanije kod nas!

Medjutim tu postoji jedan veliki problem o kome treba takodje pričati a o kome svi ćute.Fabrika kartona Umka Zagadjuje životnu sredinu i nemilosrdno truje reku Savu.

 

Poslednjih godina gradjani sve češće upozoravaju nadležne organe na ovaj problem,jer kada se sidje do reke u ovom potezu i nizvodno od ispusta može se osetiti odvratan smrad hemikalija a o vizuelnom prizoru i da ne govorim.Sante stvrdnutog otpada od proizvodnje kartona plivaju nizvodno a obala im je prošle godine od silnih naslaga otisla 50-ak metara ka sredini rečnog korita.

Inspekcije su dolazile ali ništa konkretno godinama nije uradjeno da se ova fabrika primora da nabavi adekvatnu opremu i da prestane da zagadjuje životnu sredinu!Napišu im poneku prijavu,oni plate kaznu i teraj dalje!Tek na učestalo pozivanje i prijave gradjana prošle godine fabrici je(jer više nisu imali kud)izrečena zabrana ispuštanja opasnih materija u vodu što su oni svakodnevno kršili,pogotovo noću i kada je visok vodostaj!

Takodje im je zabranjen uvoz sirovina.Tada su oni angažovali mehanizaciju koja im je izravnala deo obale oko ispusta i nasula tanak sloj zemlje da bi zamaskirali sve.Na donjoj slici možete videti kako je to uradjeno.Stara obala je inače bila malo ispod nivoa trave na slici a ovo sve ispred toga su naslage otpada od fabrike koje su izravnate i prekrivene zemljom.

 

.zagadjenje_umka

Sve to je uradjeno tako da se samo zamaskira jedno veliko kršenje zakona i da bi ponovo dobili dozvolu za uvoz sirovina,koju su i dobili nakon što je inspekciji prezentovano kako je obala uredjena i kako će uložiti u novu opremu u fabrici!

Zamislite koja je to količina opasnog otpada koja se uliva u reku Savu a nizvodno u Makišu se ta voda preradjuje za piće Beogradjanima!

 

Pecaroši plaču od muke !

 

Pecaroši sa ovog poteza plaču od muke,ne mogu da očiste svoje najlone posle jednog pecanja od nekakvih belih vlakana nalik vati.Ribe ima mnogo manje nego pre,iako je ovaj potez oduvek bio veoma popularan i poznat po dobrim ulovima svih vrsta riba jer je teren kamenit a dubina velika.Ljudi su počeli da gube veru u institucije i nadležne službe pa ne žele više ni da zovu inspekciju jer znaju da se ništa neće promeniti. 

zagadjena_obala_fabrika_kartona

Najveća ironija od svega je to što se ova fabrika predstavlja kao veliki borac za očuvanje životne sredine,pokretač akcija za prikupljanje starog papira da bi se gradjani tobože oslobodili tog otpada.Istovremeno na drugoj strani oni taj isti papir tretiraju raznim hemikalijama,kuvaju,dodaju razne štetne supstance i iz toga prave čist profit u vidu kartonske ambalaže, a sve nusprodukte i ono što je štetno izdvajaju i puštaju u reku Savu!Koja ironija!

 

Sve je još tužnije ako se pogleda internet prezentacija ove fabrike na kojoj se nalaze (u meniju ekologija) lažne idilične slike priobalja, da bi pokazali kako oni tobože ne utiču na životnu sredinu!

 

 Uporedite ove slike sa slikama koje smo mi napravili i sve ?e vam biti jasno!

Jednom prilikom kada su naši prijatelji konaktirali inspekciju,dobili su odgovor da su upoznati sa problemom ali da je rešavanje u toku te da su u aprilu mesecu 2010.izvršili kontrolu fabrike i da su se tom prilikom uverili da fabrika radi korektno,planira buduća ulaganja u opremu i da je sa obalom sve u redu.Za smrad koji se oseća su rekli da je to sigurno od fekalnih voda što nije u njihovoj nadležnosti!Zamislite,nije u njihovoj nadležnosti!Kada su im nakon toga poslali slike ispusta za koji su oni rekli da je sve u redu,odgovorili su da će odmah izvršiti inspekcijski nadzor i da se zahvaljuju na saradnji.Nakon toga su ih kaznili,a kako,ne znamo...

 

Apelujemo na sve gradjane i prijatelje koji imaju ekološku svest i kojima je muka od lažova i onih kojima je profit i novac najvažniji,koji mogu bilo kako da doprinesu rešavanju ovog problema da nam se jave na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. pomoć je dobrodošla,makar i savetodavna kako da se samoorganizujemo i osnujemo udruženje za borbu protiv zagadjenja reke Save kod Umke.Takodje apelujemo na sva udruženja gradjana za zaštitu životne sredine,NVO,da nam se jave ako mogu nekako da nam pomognu!

 

Unapred zahvalni

 

Ribolov&Nautika 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget