Arhiva članaka

vida reklama

Izveštaj vodostaja za 28.06.2010

Kolubara i Tamnava opadaju,Sava i Dunav još prete! 

Poplave_u_Srbiji 

 Voda se povlači iz poplavljenih sela u okolini Obrenovca, Kolubara i Tamnava su u velikom opadanju, a vodostaj na tim rekama je tokom vikenda opao negde i za tri metra

Na Savi i Dunavu, medjutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava jer je vodostaj tokom vikenda porastao za oko 30 centimetara.

Ekipe JVP „Beograd vode" angažovane su na najkritičnijim delovima grada.

- Očekujemo da će se, zbog kiše koja pada i prema najavama meteorologa, trend rasta Save i Dunava nastaviti i danas, posle čega će doći do perioda stagnacije, a zatim i pada. S druge strane, Kolubara se povukla, a najavljena kiša ne bi trebalo da bitnije utiče na nivo te reke - kaže Ivan Karić iz JVP „Beogradvode".

Iako se voda iz sela u okolini Obrenovca povlači situacija je i dalje teška. Vatrogasci su prethodnih dana evakuisali 26 porodica, a meštanima koji nisu želeli da napuste svoje domove svakodnevno dopremaju hranu, vodu i lekove.

- Krivci za tako ozbiljnu situaciju su Rudarski basen „Kolubara", „Elektroprivreda Srbije" i „Termoelektrane" koji nisu obezbedili svoje radove. Kopovi nisu dobro obezbedjeni i nije uradjeno ništa na odbrani od poplava - objašnjava Karić.

U „Beograd vodama" priznaju da veliki deo poslova na odbrani od poplava stoji zbog nedostatka novca.

- Mi smo samo za izgradnju nasipa na Adi Ciganliji uložili oko 40 miliona dinara, sada u tom delu nema većih problema. Postoji, medjutim, još hiljadu sličnih neophodnih poslova, ali mora neko da nam da novac - kaže Karić za Press.

BRIGA O UGROŽENIMA

Dom zdravlja Obrenovac formirao je ekipe koje su 24 sata na terenu kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu. Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć takodje je pomogao u zbrinjavanju i evakuaciji, pa su osobe sa zdravstvenim problemima smeštene u Gerontološkom centru „Obrenovac".

 

 

Izvor: www.pressonline.rs

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget