Arhiva članaka

vida reklama

Izveštaj sa ribolovnih terena 20.06.2010

Vodostaji Dunava, Save i Tise polako se smiruju, a na manjim rekama, kanalima i jezerima riba sve bolje grize.

Pecanje u junu 

Na Dunavu kod Apatina još nema pecanja zbog velikog vodostaja, ali se na kanalu DTD i „kod kruške" peca babuška, kaže Nemanja Došen. Ulova babuške, šarana i amura bilo je u Monoštorskom ritu, a na Velikom bačkom kanalu je hvatan i bas. Smudj se polako budi i sporadično je dobijan na Staroj Tisi kod Čuruga, gde se bela riba sve uspešnije lovi.
Na Dunavu kod Bačke Palanke i Čelareva ribolov otežava visok vodostaj, a nije bolje ni u Novom Sadu. I većina mesta u Koviljskom ritu je nedostupna zbog velike vode. Sladjan Milenković iz Titela kaže da je Tisa velika, mutna i razlivena. I vodostaji reka u južnom Banatu su visoki, tako da je pecanje nemoguće ili otežano na Karašu, Tamišu,  Brzavi i Moravici, a loši su i uslovi za ribolov na kanalu DTD u blizini Kajtasova.

Izdašne Morave

Na Dunavu kod Kostolca nije bilo značajnijih ulova. Na području Golupca lovi se smudj, a počeo je da se javlja i som, rekli su nam u gradištanskoj prodavnici „Lov i ribolov". Na Toploj Mlavi kod Starog Kostolca hvata se babuška. Kostolački dunavac daje deveriku, ali su ribolovci prinudjeni da pecaju iz vode.

Na Peku kod Rabrova love se skobalj i klen. U požarevačkoj radnji „Kod dva soma" saznali smo da je na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta proradio skobalj, a kolege okupljene oko sajta Varalicar.rs javljaju da se na području Ćuprije hvataju som, bucov i mrena.

Riba_smudj

 


Na jezeru Ćelije pecaju se bela riba, sitan bandar i poneki smudj. Klen, potočna mrena i sitnija bela riba hvataju se na Rasini u kruševačkom kraju. Na stajaćicama u okolini, poput Mačkovačkih i Gračačkih bara, pecala se uglavnom „sića". Babuška i deverika grizu na Gružanskom jezeru, sa kojeg još nema pouzdanih informacija o ulovima soma.

Dragan Zdravković iz Kraljeva javlja da se na Ibru pecaju skobalj, mrena i deverika.

Na Zapadnoj Moravi je proradio som, a pali su i prvi krupni bucovi. Sa akumulacije Gazivode dobili smo informacije o aktivnosti smudja i bele ribe, pretežno manje deverike.

Sava kod Šapca opada, ali na toj reci još nema pecanja. Na Mišarskoj šljunkari radi bela riba, a javi se i poneka štuka. Na Tabanovačkoj šljunkari bilo je deverike i bandara. Klen i protfiš su aktivni na Cerskom kanalu, ali je Dobrava još mutna, saznajemo od Dragiše Andrića.

Grizu klen i mrena

U bajinobaštanskom „Belviju" kažu da se skobalj i poneka plotica na Drini love na pozicijama prema Perućcu i lokalitetima Okletac i Gvozdac. Informacije o ulovima ovih riba stižu i sa terena na širem području Ljubovije i Loznice.

Bratislav Kodalović izveštava da Leskovčani prosto „razbijaju" mrenu na Južnoj Moravi kod  kopašničkog mosta. Klen ovih dana odlično radi na dudinjke i varalice, naročito u Grdeličkoj klisuri, kod Lipovice i Brestovca. Štuka se javljala ispod uliva Puste reke, a bucov izmedju doljevačkih mostova. Som još nije proradio.

Na Barju se hvataju krupna deverika, babuška i redak smudj, a ribočuvarska služba asocijacije „Veternica i Vlasina" pronašla je na toj akumulaciji mrežu dugu 400 metara! Na Brestovačkom jezeru je počeo da se javlja šaran.

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget