Naslovna

R I N U S  PORTAL JE  POSVEĆEN SVIM LJUDIMA KOJI VOLE DA SVOJE SLOBODNO VREME PROVODE NA VODI ILI PORED NJE. SVIMA VAMA KOJI PLOVITE , PECATE ( ILI ŽELITE DA POČNETE ) ŽELIMO SRDAČNU DOBRODOŠLICU !  

BAVIMO SE PROMOCIJOM RIBOLOVA I NAUTIKE , RIBOLOVNIM I NAUTIČKIM TURIZMOM , EKOLOGIJOM I EDUKACIJOM MLADIH...   

INFO CENTAR

honda

zimovnik narval

vida reklama

Veliki pomor ribe u reci Toplici !

Ribolovci kažu da se ovako nešto se ne pamti u poslednjih 30 godina!

pomor-riba-reka-toplica

KURŠUMLIJA - Uzrok pomora riba u reci Toplici kod Kuršumlije, kakav se ne pamti u poslednjih 30 godina, još nije poznat, izjavio je danas Tanjugu upravnik ribočuvarske službe "Južna Morava" Nikola Kumanović, i naveo da je o svemu obaveštena nadležna inspekcija.

Kumanović je rekao da su o velikom pomoru riba u reci Toplici obaveštene sve nadležne državne inspekcije, kao i Institut za javno zdravlje iz Niša, koji će uraditi kompletnu analizu vode nakon čega će biti poznat uzrok ovog ekološkog incidenta.

 "Voda je crne boje i oseća se neprijatni miris", kazao je Kumanović, naglasivši da se radi o neprocenjivoj šteti.

Ribočuvari prikupili više od 3.000 uginulih riba

Ribočuvari su jutros posle velikog pomora riba u reci Toplica, u Kuršumliji, u akciji čišćenja za samo sat vremena prikupili više 3.000 uginulih riba.

Akcija čišćenja uginule ribe, po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo, nastavlja se danas ali i narednih dana, na potezu od Kuršumlije prema Prokuplju, kazao je Beti ribočuvar Dragan Mijajlović.

toplica-pomor-ribe

Opšti pomor riba u Toplici, od Kuršumlije nizvodno prema Prokuplju, u dužini od oko 16 kilometra, dogodio se juče u popodnevnim satima.

Prema rečima direktora ribočuvarske službe "Južna Morava dva" Nikole Kumanovića, u pitanju je totalni pomor autohtone vrste riba, a šteta je neprocenjiva.

"Da se radi o veoma ozbiljnom ekološkom incidentu, dokazuje to što smo jutros sakupili toliko uginulih riba. Radi se o ribama veličine od nekoliko grama do nekoliko kilograma po komadu, ovo je ekloška katastrofa", kazao je Kumanović.

 Prema njegovim rečima, još je nepoznato koliko je riba tačno uginulo, a samo na jednoj lokaciji, u kuršumlijskom selu Točane, jutros je prikupljeno oko 3.000 uginulih riba.

"Ovo je samo delić ribe koji smo uspeli da prikupimo, jedna količina ribe je na dnu reke, dok je mnoge voda odnela. U toku dana očekujemo da prikupimo ogromnu količinu uginule ribe", kazao je Kuzmanović.

Ribočuvar Dragan Mijajlović kaže da mrtve ribe još plutaju niz Toplicu, od centra Kuršumlije ka Prokuplju.

"Nivo zagađenja je još isti, a danas se broj uginule ribe povećava u odnosu na juče. Mrtve ribe smo juče registrovali u dužini od 14 kilometra, a danas već na 16. kilometru od Kuršumlije", kazao je Mijajlović. 

toplica-uginula-riba

Ribočuvarska služba "Južna Morava dva" iz Niša angažovala je desetak zaposlenih u čišćenju Toplice. Zbog nesnosnog smrada iz reke, čišćenje ribočuvari obavljaju s maskama na licu.

Nadležne inspekcijske službe, juče su uzele uzorke vode i uginule ribe i očekuju se rezultati.

Nakon toga, ta ribočuvarska služba će podneti krivične prijave zagađivaču. U toj službi kažu da po Zakonu o ribarstvu, pošto se radi o autohtonoj vrsti riba, jedna riba iz Toplice vredi 1.000 dinara.

 

Ne zna se ko je odgovoran

Menadžer za odnose s javnošću drvnog preduzeća "Simpo-Šik" u Kuršumliji Jelena Nestorović rekla je Tanjugu da je na odmoru, i da još ne zna o čemu se radi.

Postrojenje otpadnih voda koje radi u okviru drvnog kombinata je pod stalnim nadzorom stručnjaka, koji brinu da sve bude u skladu sa propisima, kazala je ona.

U preduzeću "Frigo najs", pogon Kuršumlija takođe su negirali da imaju bilo kakve veze sa velikim pomorom riba u reci Toplici.

 

travel market

garmin

 

rinus-logo

gros inox

 

rinus-logo

 

narval logo teget